Фінляндія назвала ключову умову передачі Україні винищувачів Hornet
Категорія
Політика
Дата публікації

Фінляндія назвала ключову умову передачі Україні винищувачів Hornet

Фінляндія назвала ключову умову передачі Україні винищувачів Hornet
Джерело:  online.ua

За словами президента Фінляндії Саулі Нііністьо під час спільної пресконференції із українським лідером Володимиром Зеленським, наразі його країна не може передати Києву винищувачі  F-18 Hornet, оскільки ще очікує на поставки F-35 від США.

Джерело: пресконференція Володимира Зеленського і Саулі Нііністьо

Чому Фінляндія не може передати Україні винищувачі Hornet

Ми зараз замінюємо свої винищувачі на F-35. Це величезні витрати для невеликої країни. Але ми робимо це, тому що вважаємо, що нам потрібний сильний захист. Саме тому ми не можемо віддати Hornet, поки не отримаємо нові літаки. І, на жаль, до того часу Hornet фактично вже будуть небоєздатні, - пояснив Нііністьо.

Він зазначив, що на відміну від більшості країн ЄС та НАТО Фінляндія має велику ділянку спільного кордону з Росією.

Якщо говорити про дискусії щодо літаків для України, то вони переважно стосуються винищувачів F-16. У нас їх немає. В нас є винищувачі Hornet F-18, які вже достатньо старі. І ви повинні мати на увазі, що в Європі небагато країн мають такі літаки і самих літаків також небагато. Питання в тому, чи доцільно створювати багато різних сервісних структур, - питається президент Фінляндії.

Коли Україна може отримати західні винищувачі від партнерів 

На думку президента Володимира Зеленського, західні партнери можуть почати передавати Україні винищувачі за умови успішного початку контрнаступальної операції.

Нам потрібні вони, дуже потрібні. Чи будуть вони у нас і чому я вірю, що будуть? Я впевнений. Але це війна, і ми повинні постійно доводити це на полі бою. Спочатку ми йдемо вперед і показуємо, що за три дні нас неможливо захопити, а вже потім нам дають якусь зброю, - зазначив президент.

За словами Зеленського, після успіхів на полі бою Україні вдалося отримати далекобійну артилерію та інше озброєння.

І тому я впевнений, що у нас будуть літаки. Тому що скоро у нас буде наступ. І після нього, я впевнений, нам дадуть літаки. Хотілося б, щоб було навпаки, адже нам було б так легше. Але є, як є, і ми за це вдячні, - підкреслив глава держави.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?