Фінський депутат пішов у відставку після скандальної заяви про Україну та НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Фінський депутат пішов у відставку після скандальної заяви про Україну та НАТО

Фінський депутат пішов у відставку після скандальної заяви про Україну та НАТО
Джерело:  online.ua

Голова комітету із закордонних справ Фінляндії Міка Нікко пішов у відставку через твіт про Україну. У ньому він негативно висловився про можливість вступу країни в НАТО.

Джерело: YLE

Фінський депутат йде з посади через твіт про Україну

Депутат Міка Нікко оголосив про свою відставку з посади голови Комітету закордонних справ через опублікований коментар про Україну. Про це Ніікко повідомив у пресрелізі.

Нікко написав у Twitter, що президент Франції має прямо сказати, що Україна не вступить до НАТО. Коментар викликав стривожену реакцію, оскільки суперечить зовнішній політиці Фінляндії.

Відверто визнаю, що твіт, який я опублікував сьогодні вранці, був необережно сформульований. Само собою зрозуміло, що я захищаю суверенітет України та зовнішню політику Фінляндії. Кожна країна має незалежне право вирішувати, подавати заявку на членство в НАТО чи ні. Мене хвилює, чи вдасться дипломатії уникнути повномасштабної війни, - повідомляє Нікко.

Він каже, що піде у відставку з посади голови комітету із закордонних справ.

Також політик заявив, що підтримує суверенітет України.

Міка Нікко (фото - facebook.com/niikkomika)

 Я дуже необережно сформулював цю відповідь у Twitter. Коментувати, чи зможе Україна подати заявку на членство в НАТО, я не збирався. Україна має повне право приймати власні рішення, -сказав Нікко.

Нікко піддався жорсткій критиці за те, що він підтримує позицію Росії. Серед іншого, член Комітету з оборони Йонас Контта розкритикував політику Нікко як «незбагненно необдуману та недбалу» у Twitter.

Позиція Фінляндії чітка і озвучена неодноразово. Усі незалежні держави мають право робити власні рішення щодо безпеки.

Контта сказав, що в обов’язки Фінляндії не входить давати поради, як іншим країнам приймати ці рішення.

Нагадаємо, що Фінляндія зберігає за собою право приєднатися до НАТО. Президент Саулі Нійністе і премʼєрка Санна Марін заявили про це після публікації МЗС Росії так званих "гарантій безпеки".

Право Фінляндії вільно обирати свій шлях включає і можливість приєднання до НАТО, якщо ми самі зробимо такий вибір, – зазначила Саулі Нійністе.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?