Франція передала Україні перші далекобійні ракети SCALP. Що про них відомо
Категорія
Україна
Дата публікації

Франція передала Україні перші далекобійні ракети SCALP. Що про них відомо

Франція передала Україні перші далекобійні ракети SCALP. Що про них відомо
Джерело:  online.ua

Україна вже отримала від Франції перші далекобійні ракети SCALP.

Джерело:  Reuters

Що відомо про отримання Україною далекобійних ракет SCALP 

Представники МЗС Франції зазначили, що Україні планується передати 50 таких далекобійних ракет.

За інформацією співрозмовників видання, перші ракети вже прибули в Україну.

 Ракета Storm Shadow - це англо-французька крилата ракета далекого радіусу дії, що призначена для ураження стаціонарних цілей, що захищені засобами ППО.

При цьому Storm Shadow - це британська назва ракети, а у Франції вона позначається як SCALP-EG.

Загалом французькі та британські ракети ідентичні. Їхні відмінності полягають лише у програмному забезпеченні та літаках - носіях ракет.

При цьому, за інформацією агенції  France24, Україна вже пообіцяла не використовувати ракети SCALP для ударів по території РФ.

За словами джерела видання, ракети будуть використовуватися лише в межах міжнародно визнаних кордонів України. Париж, зі свого боку, не вважає передачу ракет ескалацією, оскільки Росія запускає снаряди з набагато більшим радіусом дії.

Що відомо про далекобійні ракети SCALP 

SCALP EG - це авіаційна крилата ракета класу "повітря-земля", призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, добре захищених засобами протиповітряної оборони. Здатна працювати у будь-який час доби, за будь-якої погоди та в умовах радіоелектронної протидії.

Її розроблено на основі французької КР Apache провідним європейським виробником ракетних озброєнь MBDA на замовлення міністерств оборони Франції та Великобританії.

Перші успішні випробування пройшли у грудні 2000 року, прийнята на озброєння у 2003-му. На сьогодні серед країн-операторів також Італія, Греція, Єгипет, Катар, ОАЕ та Саудівська Аравія.

Ракети SCALP мають довжину 5,1 метра, діаметр корпусу 630 мм та масу 1300 кг. Вони оснащені двигуном Microturbo TRI-60-30 та мають корисне навантаження 400 кг. Як правило, ракети летять на низьких висотах за 30-40 метрів над поверхнею.

Керуються потрійною навігаційною системою, яка використовує інерційну навігацію, GPS та референсну навігацію місцевістю. У поєднанні з інфрачервоною системою самонаведення та алгоритмами автоматичного розпізнавання це дозволяє ефективно вражати цілі навіть у важких умовах.

Щодо дальності польоту, то тут наводяться різні дані. Операційна дальність, заявлена розробником, становить 560 км. Однак є експортний варіант SCALP із зменшеною дальністю до 290 кілометрів та зі зниженою вагою бойової частини, щоб відповідати вимогам договору про контроль ракетних технологій.

Західні ЗМІ наводять дальність польоту SCALP та Storm Shadow у 250 кілометрів. У будь-якому разі цього достатньо для ураження цілей на окупованих територіях України, включно із Кримом.

За інформацією українського порталу Defence Express, для прориву ворожої ППО такі ракети використовують маловисотний політ на дозвуковій швидкості. На завершальній ділянці траєкторії вони скидають носовий обтічник і оголюють тепловізійну камеру, зображення з якої обробляється для максимально точного ураження цілі.

Відомо, що вони зазвичай запускаються залпом разом з ракетами-приманками ADM-160B MALD для обходу системи ешелонованої ППО противника.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?