Франція та Британія закликали до відновлення Нормандського формату
Категорія
Політика
Дата публікації

Франція та Британія закликали до відновлення Нормандського формату

Франція та Британія закликали до відновлення Нормандського формату
Джерело:  online.ua

Очільники таких країн, як Німеччина, США, Франція, Італія та Велика Британія висловилися за відновлення Нормандського формату для врегулювання ситуації на Сході України. Востаннє російську збройну агресію лідери країн формату "Квінт" обговорювали в режимі онлайн у листопаді минулого року.

Джерело:  заява  Єлисейського палацу

Узгодження позицій відбулося на тлі анонсованої напередодні Білим домом та Кремлем розмови лідерів Джо Байдена та Володимир Путіна, яка має відбутися сьогодні, 7 грудня.

 П'ять глав держав та урядів поділилися своїм аналізом напруженості, що існує між Росією та Україною, висловили свою рішучість поважати суверенітет останньої та заявили про свою відданість діям для підтримки миру та безпеки в Європі. Усі вони нагадали про необхідність поновлення Росією переговорів з Україною в рамках так званої «нормандської групи» під егідою Франції та Німеччини.

– йдеться у заяві

 Сьогодні також стало відомо, що перед переговорами з Путіним, Байден провів переговори з лідерами всіх із вищезгаданих країн.

Закликали Росію до деескалації напруженості та погодилися, що дипломатія, особливо через "нормандський формат", є єдиним шляхом для вирішення конфлікту на Донбасі шляхом виконання Мінських домовленостей.

 – заява Білого дому

У заяві йдеться також про скоординовані дії союзників НАТО у регіоні на тлі нової загрози з боку РФ.

 Три етапи потенційного вторгнення та 175 тисяч військових РФ на кордоні

 За даними розвідки Штатів, РФ збирається здійснити наступ на Україну на кількох фронтах вже на початку 2022 року. До наступальної операції можуть залучити 175 тисяч російських військових.

Документ американської розвідки про рух російських військ. (Отримано WP)

 В НАТО припускають, що наступ може бути здійснений у три етапи. Але будь-який із них може стати останнім у випадку адекватної відповіді Заходу, що неодмінно мала б спровокувати переоцінку ситуації Кремлем. На думку офіцера служби безпеки, на першому етапі буде захоплено південь України, "щоб забезпечити постачання до Криму, а також відрізати Україну від моря".

За даними видання Bild, якщо цей план вдасться реалізувати, то "весь південь України опиниться під контролем Росії, і Путін збудує коридор з Росії до кордону НАТО з Румунією".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?