Французьку компанію звинуватили у воєнних злочинах — вона заправляла винищувачі РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Французьку компанію звинуватили у воєнних злочинах — вона заправляла винищувачі РФ

Французьку компанію звинуватили у воєнних злочинах — вона заправляла винищувачі РФ
Джерело:  online.ua

Французька коаліція Darwin Climax Coalition і українська група Razom We Stand подали судову скаргу проти французького енергетичного гіганта TotalEnergies за співучасть у воєнних злочинах за допомогу в забезпеченні паливом російських літаків, які бомбардували Україну.

Джерело: AFP

TotalEnergies звинуватили у співучасті у воєнних злочинах проти України

Дві асоціації передали справу національному антитерористичному прокурору, який розслідує звинувачення у воєнних злочинах.

У серпні газета Le Monde повідомила, що TotalEnergies володіє часткою в компанії, яка видобувала газовий конденсат на півночі Росії, частину якого перетворювали на авіаційне паливо, яке використовували російські літаки.

Судова скарга звинувачує TotalEnergies у допомозі в наданні російському уряду «необхідних засобів для вчинення воєнних злочинів», «продовжуючи розробку термокарстового родовища» на півночі Росії.

Паливо компанії було відправлено на російські авіабази поблизу українського кордону, повідомляла Le Monde з посиланням на дані фінансової інформаційної компанії Refinitiv.

Human Rights Watch і Amnesty International звинуватили літаки, що базуються там, у нападах на мирних жителів, включаючи бомбардування 16 березня маріупольського театру, де загинули сотні людей.

TotalEnergies донедавна володіла 49% акцій компанії «Тернефтегаз», яка видобуває газ на термокарстовому родовищі. Інші 51% належав російській компанії «Новатек», у якій французька компанія також володіє прямими 19,4% акцій.

Після публікації в Le Monde французький гігант заявив, що 18 липня продав свою 49-відсоткову частку в Тернефтегазі компанії Новатек.

TotalEnergies оскаржила претензії і додала, що паливо, вироблене «Тернефтегазом», було «експортоване за кордон» і тому не могло використовуватися російською армією.

Звинувачення у причетності до воєнних злочинів є "обурливими", "наклепницькими" та "безпідставними", - заявили в компанії.

TotalEnergies — це єдина велика західна нафтова компанія, яка відмовилася припиняти операції в Росії після вторгнення РФ в Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?