FT заявляє про початок Україною формувальних операцій — що це означає
Категорія
Політика
Дата публікації

FT заявляє про початок Україною формувальних операцій — що це означає

FT заявляє про початок Україною формувальних операцій — що це означає
Джерело:  online.ua

На переконання британських журналістів, Україна уже розпочала "операції з формування обстановки", оскільки має намір ввести в оману чи відвернути увагу військового керівництва РФ та сформувати сприятливі умови для початку майбутнього контрнаступу. 

Джерело:  Financial Times

Україна розпочала формувальні операції

Насамперед журналісти нагадують про загадкову атаку дронів на Кремль.

Після цього відбувся неочікуваний прорив російських добровольців у Бєлгородську область, який змусив владу РФ перекинути фронтові війська в прикордонні регіони.

Згодом українські сили здійснили атаку на російський шпигунський корабель у Чорному морі.

Ба більше, вранці 30 травня десятки безпілотників атакували Москву.

Напередодні довгоочікуваного контрнаступу Києва, який має на меті повернути окуповану територію, такі атаки є лише чотирма з дедалі сміливіших "операцій з формування обстановки" (англ. shaping operations), які Україна розпочала цього місяця.и Від символічних ударів до більш стратегічно важливих атак, ці операції з формування є частиною стандартної військової практики, - пишуть журналісти.

Який сенс формувальних операцій під час війни

 За словами експертів видання, головна мета подібних операцій - спроба ввести противника в оману, втрутитися в його мислення, а також "сформувати" поле бою перед великим наступом".

Ексмайор армії США Джон Спенсер звертає увагу на те, що "операції обману" завжди були частиною війни, однак наразі вони мають набагато більший вплив на ситуацію на полі бою. Особливо в епоху соціальних мереж та інформаційних війн.

Це українські операції в сірій зоні, які вимагають від Росії витрачати ресурси – чи то війська, чи то інформаційні операції. Вони схожі на фокуси фокусника: вони обманюють глядача і змушують його звернути увагу на щось інше, – пояснив експерт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?