G7 екстрено відповіла на заклик України через проблеми з КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

G7 екстрено відповіла на заклик України через проблеми з КСУ

G7 екстрено відповіла на заклик України через проблеми з КСУ
Джерело:  online.ua

Посли країн Великої сімки нарешті відгукнулися на прохання офіційного Києва та опублікували свої поради щодо поступового зміцнення антикорупційних інституцій і реформування судової влади. Варто звернути увагу на те, що ці рекомендації були зроблені у відповідь на проблеми, які спровокувало скандальне рішення Конституційного Суду України у жовтні 2020 року. На переконання послів G7, воно стало серйозною загрозою демократичному розвитку України. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на Twitter Групи підтримки України.

Зазначимо, що у дорожній карті описані конкретні термінові заходи, яких необхідно невідкладно вжити для усунення шкоди, заподіяної Конституційним судом України, та для того, щоб не допустити повторення цієї кризи у майбутньому.

"Зокрема, ми вважаємо, що необхідно вжити термінових заходів для того, щоб 1) відновити правові норми щодо боротьби з корупцією, які нещодавно були визнані неконституційними, із забезпеченням надійної правової основи; 2) не допустити у майбутньому заподіяння шкоди з боку КСУ, навіть якщо він перетвориться на справді незалежну та підзвітну установу; та 3) забезпечити, щоб кандидати на ключові посади в судові та правоохоронні органи призначались за принципом прозорості, врахування їх попередніх заслуг та наявності довіри до них", — наголошують представники Великої сімки.

За словами іноземних послів, положення, спрямовані на відновлення відповідальності за неправдиве декларування або умисне неподання декларації про майно, які ухвалив український парламент 4 грудня, "не мають достатньо стримуючого ефекту". G7 звертає увагу офіційного Києва на те, що їх не можна вважати ефективним інструментом запобігання корупції.

Окрім того, в документі містяться рекомендації щодо роботи КСУ, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Громадської ради доброчесності, Верховного суду.

Також посли прокоментували антикорупційну реформу. Як стверджують дипломати, з урахуванням останнього рішення КСУ, наразі вкрай важливо оперативно створити надійну правову основу для забезпечення інституційної незалежності та безперебійної ефективної роботи НАБУ. Велика сімка не забула також підтримати незалежний процес відбору керівника САП.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що очільник КСУ Олександр Тупицький подав до суду за недопуск до роботи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?