Відсторонений глава КСУ Тупицький подав до суду за недопуск до роботи
Категорія
Україна
Дата публікації

Відсторонений глава КСУ Тупицький подав до суду за недопуск до роботи

Відсторонений глава КСУ Тупицький подав до суду за недопуск до роботи
Джерело:  online.ua

Глава КСУ Олександр Тупицький, якого український глава Володимир Зеленський указом відсторонив від посади на два місяці, подав до суду за недопуск до роботи. Його позов зареєстрований в Окружному адмінсуді Києва 19 січня. Відповідачем за позовом зазначено Управління держохорони, а третьою стороною Держбюро розслідувань. На даному етапі справа знаходиться на стадії призначення складу суду. Суддею у справі вказана Ярослава Добрянська. Предметом позову вказано "заборона здійснювати дії". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний портал судової влади України.

Як відомо, 29 грудня, після засідання Ради національної безпеки і оборони президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького на два місяці від посади головного судді Конституційного суду. Причина в кримінальній справі щодо Тупицького. Генпрокуратура підозрює Тупицького в наданні впливу на свідка шляхом підкупу, а також у наданні завідомо неправдивих показань. Конституційний суд, в свою чергу, назвав указ Зеленського "юридично нікчемним". У суді заявили, що виконувати його не збираються.

Тим часом Тупицького не пускають в будівлю КСУ, оскільки він досі відсторонений від посади за рішенням президента. В Конституційному суді з цим не згодні. Там вважають дії співробітників УДО незаконними. Сам Тупицький називає свій недопуск на роботу черговою спробою протиправного втручання в його діяльність, яка нібито спрямована на блокування роботи Конституційного Суду України в цілому.

Важливо нагадати, щось перед подачею позову до суду Тупицький звертався до президента Зеленському. Він просив його вплинути на Управління держохорони, щоб воно розблокувала роботу суду. У своєму зверненні Тупицький вказав, що указ президента від 29 грудня 2020 року про його відсторонення не є актом, в результаті якого "особа може втратити статус судді". Голова КС підкреслив, що ні Конституція, ні закон "Про Конституційний суд України" не передбачають процедури відсторонення від посади судді КС. Тупицький вважає, що співробітники УДО порушили закон, коли вдалися до перешкоджання його службовій діяльності та інших суддів КС, а також блокування роботи суду.

В КСУ при цьому відзначають, що хоча Зеленський відсторонив Тупицького з посади судді КСУ, адміністративні функції як голови суду він повинен виконувати, оскільки на це його уповноважили судді. У той же час в ДБР заявили, що Тупицький має статус підозрюваного, але "імітує, що не отримав підозру і відвідує робоче місце, порушуючи закон".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в розпал скандалу з відстороненням з посади Тупицький полетів на відпочинок в Дубаї, який обійшовся йому в 240 тисяч гривень. У суді наголосили, що відпочинок Тупицького цілком відповідає його фінансовим можливостям, зазначивши, що нарахований дохід глави Конституційного Суду України в грудні 2020 року склав 433,5 тис грн, що повністю покриває суму витрат на поїздку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?