Гамлет Зіньківський: що відомо про вуличного художника, який формує образ Харкова
Категорія
Культура
Дата публікації

Гамлет Зіньківський: що відомо про вуличного художника, який формує образ Харкова

Гамлет Зіньківський: що відомо про вуличного художника, який формує образ Харкова
Джерело:  online.ua

Гамлет Зіньківський малює на вулицях Харкова з 2007 року. За цей час його монохромні графічні роботи з філософськими написами стали невіддільною частиною міського ландшафту. Попри особисту популярність, участь у мистецьких проєктах і попит на роботи, Гамлет називає себе вуличним художником і найбільше цінує діалог з глядачем у своїй діяльності.

Джерело:  Ukraїner

Що відомо про Гамлета Зіньківського

Гамлет виріс у сім’ї художника-монументаліста та журналістки. Вчився п’ять років у художньому училищі, а потім вступив до Харківської державної академії дизайну й мистецтв на факультет монументального живопису. Тоді він познайомився з Романом Мініним, і дізнався від митця про стріт-арт як світове явище. Гамлет надихнувся та вирішив розвиватися у вуличному мистецтві.

Фото – Михайло Чубун

Згодом художник брав участь у Венеційській бієнале, ілюстрував книгу Сергія Жадана, але попри успіх продовжив малювати на стінах міста. Найбільше Гамлет цінує стріт-арт, який змінює середовище навколо та змушує людей замислитися. Каже, що вуличний художник має оберігати місто, не займатись вандалізмом, поважати історичну забудову та свідомо обирати поверхні.

Фото – Михайло Чубун

«Художник має відповідати за те, що він робить», — переконаний Зіньківський.

Основний посил своєї творчості до аудиторії Гамлет визначає як «можливість подумати». Через поєднання монохромної графіки і тексту він ділиться власними міркуваннями, а потім зустрічає абсолютно різних людей, яким вони відгукуються.

Фото – Михайло Чубун

«Ти проходиш повз свою роботу, а там мати стоїть з дитинкою, що по складах читає твою фразу. І вони починають з матір’ю спілкуватися: що хотів сказати художник», — розповідає Гамлет.

Фото – Михайло Чубун

Гамлет зізнається: якби його роботи були актуальними, то всі були б про війну. Півтора року він провів на волонтерському пункті «Південний пост» на харківському вокзалі. Раз на тиждень вночі митець приходив на перевантажний пункт для солдатів, які їхали з фронту і на фронт.

Фото – Михайло Чубун

“У мене є розуміння того, що завдяки хлопцям, котрі в чотирнадцятому просто з Майдану поїхали на фронт, не маючи нічого, я досі живу, працюю, розвиваю свій стріт-арт у Харкові і в інших українських містах. Я подорожую світом, продаю картини. А якби тут була ХНР (імовірна назва терористичного утворення у Харкові, за аналогією із самопроголошеними Донецькою та Луганською народними республіками. — ред.), то мене б тут точно не було. От просто точно. І я їм дуже вдячний. Це як уже частина мене — допомагати солдатам. Тому що вони дозволяють жити мені так, як я живу”, — ділиться Зіньківський.

Нагадаємо, Ukraїner — волонтерський медіапроєкт, який у дослідницьких експедиціях відкриває справжню, несподівану, цікаву та автентичну Україну і презентує її у світі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?