Газпром “знайшов винних” у енергетичній кризі в Європі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Газпром “знайшов винних” у енергетичній кризі в Європі

Газпром “знайшов винних” у енергетичній кризі в Європі
Джерело:  online.ua

У компанії "Газпром", яка займає монопольну позицію на ринку газопостачання в РФ та великою мірою в Європі, відхрестилися від обгрунтованих звинувачень щодо створення ситуації з нестачею блакитного палива в ЄС. Там називають причиною відсутність заявок на постачання. 

Джерело: заява  представника "Газпрому" Олексія Купріянова

Звинувачення на адресу монополіста Купріянов називає безпідставними, заявивши, що  цьогоріч "Газпром" постачав до Німеччини навіть більше, ніж минулого року. Йдеться про 50,2 млрд м3. Він додав:

За наявними даними, спостерігається реверс газу з Німеччини до Польщі й, судячи з усього, в Україну в обсязі від 3 млн до 5 млн м3 на добу.

Тим часом на початку цього тижня "Нафтогаз" оскаржив у Європейській комісії зловживання згаданим монополістом своїм панівним становищем на ринку.

"Газпром" різко зменшив продаж власного газу на європейському спотовому ринку попри зростаючий попит та обмежує можливості інших компаній постачати додаткові обсяги газу в Європу і конкурувати з "Газпромом". Саме це є однією з ключових причин кризи та рекордного зростання цін у Європі.

– Юрій Вітренко, голова правління "Нафтогазу"

Ціни на газ в Україні 

За даними аналітиків, цей місяць не приніс особливих несподіванок на ринку газопостачання для населення України. Зважаючи на несуттєві коливання тарифів як у бік збільшення, так і в бік зменшення.

Зараз населення не купує газ за біржовою ціною. Для побутових споживачів діє встановлений «Нафтогазом» тариф до кінця опалювального сезону – йдеться про 7,96 грн за кубометр до кінця квітня 2022 року.

Ціни на газ у Європі обвалилися майже на половину

Нагадаємо, погодні зміни в Європі, зокрема, суттєве посилення вітру, підвищили вироблення вітряної генерації. Це спричинило обвал цін на газ на 40% від історичного максимуму 21 грудня.

Варто зазначити, що внесок вітрової генерації на загальному ринку електроенергії  в країнах ЄС зріс до 13,8% після 7,1% у середині тижня та мінімуму 5,52% у вівторок, що став мінімумом останніх трьох місяців.

Читайте також:

  • У Європі стрімко росте ціна на газ. Чого чекати Україні

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?