Генасамблея ООН терміново збирається на спецсесію
Категорія
Світ
Дата публікації

Генасамблея ООН терміново збирається на спецсесію

Генасамблея ООН терміново збирається на спецсесію
Джерело:  online.ua

Поки весь світ знаходиться в пошуках можливості зупинити поширення коронавіруса, над багатьма країнами нависла більш глобальна небезпека, через яку може померти більше людей, ніж від самого вірусу - це бідність і голод, які стануть найбільшими довгостроковими наслідками пандемії. COVID-19 вже забрав життя майже 1,5 млн осіб і змінив умови життя ще більшого числа людей в усьому світі. Це може привести до найсерйознішої світової рецесії з часів Великої депресії, так як пандемія виявила вразливі місця і посилила нерівність всередині країн, що розвиваються, розвинених країн і між ними, особливо сильно вдаривши по найбіднішим і найбільш уразливим верствам населення. Виклики нової глобальної реальності, наслідків яких нікому не вдасться уникнути, викликають крайнє занепокоєння у експертів ООН. Тому 3 і 4 грудня Генасамблея вирішила зібрати спеціальну сесію, на якій знайти відповідні заходи на виклики пандемії COVID-19. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт організації.

"Перший день спеціальної сесії 3 грудня буде присвячений досвіду держав-членів ООН. Інтерактивний діалог 4 грудня буде включати серію панелей, що охоплюють ключові аспекти впливу пандемії COVID-19 і відповідних заходів, включаючи заходи системи ООН в галузі охорони здоров'я та гуманітарні заходи на сьогоднішній день; шлях до вакцини COVID-19; і соціально-економічний вплив і поліпшення відновлення", - йдеться в порядку денному на спецсесію Генасамблеї ООН.

На сайті ООН нагадали, що пандемія COVID-19 стала не тільки самою глобальною кризою в галузі охорони здоров'я за всі 75 років з моменту створення Організації Об'єднаних Націй, а й перетворилася у безпрецедентну гуманітарну соціально-економічну кризу, охопивши сфери безпеки і прав людини.

У засіданні візьмуть участь глави держав, урядів, профільних відомств з понад 150 країн світу, генсек ООН, президенти Генасамблеї, Економічної і соціальної ради, голова ВООЗ, та інші представники міжнародних організацій. Україну представить на засіданні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Важливо відзначити, що раніше міжнародне об'єднання для боротьби з бідністю в світі Oxfam попереджало, що вже сьогодні багато країн опинилися на межі голоду, від якого до кінця року щодня буде по 12 тисяч жертв. До голоду призведе цілий ряд факторів - безробіття, збитки виробників їжі від карантину, а також труднощі з доставкою допомоги. Найбільш уразливими виявилися наступні регіони: Ємен, Конго, Афганістан, Венесуела, західна частина субсахарської Африки, Південний Судан, Судан, Сирія і Гаїті. Через наступаючий голод б'ють на сполох і в ООН. За прогнозами експертів Всесвітньої продовольчої програми, голод може торкнутися близько чверті мільярда людей на різних континентах. Представники ООН планують створити тримісячний запас їжі на території найбільш вразливих країн.

Нагадаємо, станом на 3 грудня о світі захворіли коронавірусом майже 65 млн осіб. За минулу добу в світі діагностували більше 635 тисяч нових випадків. Більше кількість хворих зростає в США, Індії, Бразилії, Туреччини, Росії та Італії. Україна у світовій статистиці по щоденному приросту хворих знаходиться на 12 місці, серед країн Європи - на 7 місці. На сьогоднішній день більше 18 млн осіб продовжують хворіти, померли від ускладнень, викликаних COVID-19, більш 1,499 млн осіб, вилікувалися - 44,9 млн пацієнтів. В нашій країні число хворих наближається до 800 тисяч. Через стрімке поширення інфекції влада розглядає сценарій по введенню повного локдауна.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ВООЗ оновила правила носіння масок- їх потрібно носити навіть на вулиці, якщо немає можливості дотримуватися дистанції з оточуючими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?