Генсек НАТО зробив останнє попередження Путіну і Лукашенку
Категорія
Політика
Дата публікації

Генсек НАТО зробив останнє попередження Путіну і Лукашенку

Генсек НАТО зробив останнє попередження Путіну і Лукашенку
Джерело:  online.ua

Генсек НАТО Йенс Столтенберг серйозно стурбований тісною взаємодією між президентом Росії Володимиром Путіним і самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком, які спрямовані на дестабілізацію ситуації в Східній Європі. Він попередив їх, що Альянс готовий і буде захищати будь-якого союзника від будь-якого виду загроз, що виходять з Мінська і Москви.

Джерело: Welt am Sonntag

Столтенберг звернув увагу на те, що Білорусь стає "все більш і більш залежною" від Росії, в зв'язку з чим чинна угода Альянсу про партнерство з Мінськом недавно було значно скорочена і буде далі переглядатися. Він також підкреслив, що НАТО уважно стежить за тим, що відбувається в Білорусі, і Альянс в надзвичайній ситуації готовий встати на захист союзників при будь-якому вигляді погроз, якщо такі будуть виходити з Мінська і Москви. Мова йде про країни НАТО Литві, Латвії та Польщі, які межують з Білоруссю.

"Союзники серйозно стурбовані більш тісною співпрацею між Москвою і Мінськом в останні місяці. Раніше Росія масово порушила територіальну цілісність таких держав як Україна, Грузія і Молдова", - нагадав Столтенберг.

При цьому генсек Альянсу зазначив, що НАТО дотримується двостороннього підходу у відносинах з РФ - "стримування і діалог".

"Особливо у важкі часи, ми повинні постійно говорити з нашим сусідом, Росією, про контроль над озброєннями та іншими військовими і політичними проблемами. Якщо ми не будемо розмовляти один з одним, ми не зможемо ні врегулювати наші суперечки, ні поліпшити взаєморозуміння", - додав Столтенберг.

Путін почав готуватися до війни з НАТО

Як відомо, Путін не виключає військового протистояння з НАТО. Він вже доручив Міноборони РФ створити 20 нових військових з'єднань і частин для "адекватного протистояння НАТО". У поточному році в російські війська також поставлять близько 2 тисяч одиниць зброї.

Глава російського Міноборони Сергій Шойгу пояснював, що нові військові частини сформують в Західному військовому окрузі. Саме там, як заявив Шойгу, нібито зростає військова загроза з боку НАТО і США - нарощується інтенсивність польотів стратегічної авіації і присутність бойових кораблів з крилатими ракетами, а також зростає число навчань.

При цьому Росія і Білорусь активно готуються до спільних навчань "Захід-2021", які пройдуть у вересні. Як зазначив Шойгу, з червня військові двох країн приступлять до виконання комплексу завдань в рамках спільних навчань спеціальних військ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?