Глава Кабміну заявив про виконання ще однєї обіцянки Зеленського - про що мова
Категорія
Україна
Дата публікації

Глава Кабміну заявив про виконання ще однєї обіцянки Зеленського - про що мова

Глава Кабміну заявив про виконання ще однєї обіцянки Зеленського - про що мова
Джерело:  online.ua

30 серпня, в День шахтаря, глава Кабміну Денис Шіигаль і в.о. міністра енергетики Ольга Буславець їздили в Донецьку область, де відвідали шахту "Торецька". Глава українського уряду спустився в шахту, щоб особисто ознайомитися з підземними гірничими виробками. Також він вручив державні нагороди працівникам вугледобувних підприємств з нагоди їх професійного свята, а також поспілкувався з шахтарями, з якими обговорили розвиток вугільної промисловості в країні. В ході зустрічі Шмигаль констатував, що на даний момент боргів із зарплати у шахтарів немає, як і обіцяв президент Володимир Зеленський в березні поточного року. Але є велика кредиторська та дебіторська заборгованість і заборгованість за електроенергію на суму понад 29 млрд гривень, що є великою проблемою і перешкодою для нормального функціонування шахт. Подробиці поїздки Шмигаль на шахту в Донецьку область повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Кабміну.

Шмигаль на зустрічі з шахтарями заявив що вугільна галузь є основою економіки багатьох галузей: енергетики, металургії, хімічної промисловості. Вона також має суттєве соціальне значення для мономіст, яких на сьогоднішній день більше 60 в Україні. Глава уряду підкреслив, що сьогодні держава не має боргів перед шахтарями, і уряд ретельно підходить до виконання зобов'язань держави.

"У березні цього року ми проводили зустріч з шахтарями спільно з Президентом, який пообіцяв працівникам виплатити всі борги по зарплатах. І Уряд виконує обіцянку перед шахтарями", - підкреслив глава уряду.

Окремо Шмигаль торкнувся теми трансформації вугільних регіонів. Йдеться про ти ситуації, коли шахти закриваються.

"Неможливо це просто залишити. Стоїть питання: як будуть жити моногорода, як будуть жити шахти, як будуть жити люди і суспільства, що залежать від цих підприємств. Говорили про це і під час переговорів з Ангелою Меркель, і під час розмови із заступником держсекретаря США Стівеном Біґеном. Ми пояснили цю проблему. У них є відповідний досвід, вони надають відповідні проекти, готові надати фінансування, фахівців, експертів. Це тривала робота. Вона стратегічна і займе роки, щоб зробити трансформацію вугільних регіонів. Це наша стратегія ", - розповів Шмигаль.

Зі свого боку і. о. міністра енергетики Ольга Буславець додала, що тільки за серпень було виплачено «Центренерго» 600 млн грн для всіх шахт. У такий спосіб вдалося забезпечити стабільну роботу всіх державних вугільних підприємств.

"Це дало можливість погасити борги із зарплати і електроенергії та вивести шахти з простою. Надалі будемо працювати, щоб всі шахти функціонували стабільно", - пообіцяла Буславець.

Шмигаль в свою чергу додав, що вугільна галузь потребує реформування і нових підходів до господарювання. Європейські умови і безпека праці, гідна заробітна плата, беззбитковість вугільних підприємств - це орієнтири, за словами Шмигаля, для подальшої роботи уряду.

"Уряд вживатиме всі ці кроки, щоб в шахтарській галузі ситуація поліпшувалася. Зі свого боку ми вже робимо все можливе, щоб не було боргів по зарплаті, як це було в минулі роки. Цим питанням особисто займається Президент", - зазначив глава уряду.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в команді українського глави Володимира Зеленського анонсували несподіване рішення - влада хоче почати закривати шахти в країні і вже готує пілотний проект. Ще не відомо, в якому місті буде закрита шахта, але відбуватися це буде за досвідом Німеччини. Прем'єр-міністр вже дзвонив канцлерці Німеччини Ангелі Меркель і обговорював це питання. Про це повідомила тимчасово виконуюча обов'язки Министерка енергетики України Ольга Буславець.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?