Глава МОЗ повідомила важливу новину про китайський вірус
Категорія
Україна
Дата публікації

Глава МОЗ повідомила важливу новину про китайський вірус

Глава МОЗ повідомила важливу новину про китайський вірус
Джерело:  online.ua

В Україні не виявлено випадків зараження китайським коронавірусом. Всі три випадки, про які повідомлялося раніше, виявилися звичайним грипом. Про це глава МОЗ Зоряна Скалецька відзвітувала президентові України Володимиру Зеленському під час термінової наради, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу адміністрації українського лідера.

"Виявлені випадки, про які повідомляли ЗМІ, були звичайним грипом. Сьогодні для всіх очевидні процедури в разі виявлення, необхідність лікування і діагностики. Є готовність в лабораторіях і по тест-системам для виявлення і виключення підозрілих випадків про те, чи стосуються вони чи ні китайського коронавіруса. Взаємодія з міжнародними організаціями, які моніторять на глобальному, міждержавному рівні, щоденна", - запевнила Скалецька.

Міністерка охорони здоров'я не стала робити прогнози про ризики проникнення в Україну китайського коронавіруса. Але вона стверджує, що оперативний штаб за погодженням необхідних медичних та міжвідомчих дій працює кругосуточно. Також МОЗ підготувало порядок реагування для лікарень і лікарів, служб, відповідальних за перетин кордону, і лабораторій.

На нараді із Зеленським також був присутній заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко. Він зазначив, що в Україні налагоджена постійна оперативна комунікація з прикордонною службою, зокрема в аеропортах, підготовлена інструкція, як реагувати і перевіряти пасажирів відповідно до рекомендацій ВООЗ.

"Через наявність в хвороби інкубаційного періоду проведена робота з сімейними лікарями - для моніторингу та своєчасного реагування. Ті технології, які допомогли вилікувати людей в Китаї, застосовуються і в Україні. Наші інфекціоністи знають про них і готові ними скористатися. За допомогою таких же технологій вони лікують грипоподібні захворювання", - зазначив Ляшко, запевнивши, що в Україні готові лікувати коронавірус, якщо він потрапить в країну.

Зеленський ознайомившись зі звітом МОЗ, доручив главі відомства поліпшити інформування громадян та сформувати чіткі рекомендації не тільки по профілактиці китайського коронавіруса, але і всіх зимових захворювань. Президент також дав завдання дати чіткі рекомендації щодо поїздок в певні країн.

"Необхідно сформувати рекомендації першочергових дій, які необхідно робити людям навіть в разі звичайного сезонного захворювання на ГРВІ", - попросив Зеленський.

Міністри МОЗ запевнили його, що тримають руку на пульсі і інформують лікарів у відповідності з усіма оновлюваними рекомендаціями ВООЗ. Вони погодилися з президентом, що людям також потрібно давати більше інформації.

Нагадаємо, сьогодні, 26 січня, від вірусу в Китаї померла ще одна людина - загальне число смертей досягає вже 57 осіб. Число підтверджених випадків захворювання також збільшилася до 2027 - на ранок сьогоднішнього дня цей показник був на рівні 2002 пацієнтів.

Влада Китаю оприлюднила нові дані про коронавірус, який викликає смертельну пневмонію у людей. Китайські фахівці попередили, що вірус уже перейшов від етапу передачі від тварин до людини до стадії, коли він передається від людини до людини. За їхніми даними, коронавірус 2019 nCoV інфекційний і під час інкубаційного періоду (до 14 днів), а це означає, що хвороба може передаватися від людини до людини навіть коли у носія захворювання ще не виявляються жодні симптоми.

Відомо, що на початковій стадії вірус ніяк себе не проявляє і захворювання може протікати без характерних симптомів. У деяких людей після зараження з'являлася діарея, нудота, головний біль, задишка і слабкість. В окремих випадках у заражених вірус виявлявся у вигляді кон'юнктивіту. Також першою ознакою захворювання можуть стати проблеми з травною системою. А ось підвищення температури, біль у горлі та кашель з'являються вже на пізніх стадіях захворювання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава РНБО терміново звернувся до українців через поширення епідемії вірусу з Китаю. Він запевнив громадян країни, що моніторинг здійснюється цілодобовий і на сьогоднішній день в Україні не зафіксовано жодного випадку захворювання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?