Глава МВФ висунула Україні нові жорсткі вимоги
Категорія
Економіка
Дата публікації

Глава МВФ висунула Україні нові жорсткі вимоги

Глава МВФ висунула Україні нові жорсткі вимоги
Джерело:  online.ua

Очільниця МВФ Крісталіна Георгієва підвела підсумки переговорів з українським главою Володимиром Зеленським про виплату нового кредитного траншу, на який дуже розраховує офіційний Київ. Вона охарактеризувала розмову з президентом України як конструктивну, але нагадала, що подальша співпраця МВФ з українською владою може бути тільки при виконанні певних умов, які полягають в повному взаєморозумінні в кроках. У МВФ є багато претензій до України. Вони пов'язані зі скандальним рішенням КСУ про декларування чиновників, бюджетом України на 2021 рік і роботою Національного банку України. Тому виплата траншу в розмірі 0,7 млрд доларів до кінця 2020 року знову опинилася під загрозою зриву, якщо українська влада не зможе врегулювати серйозні питання найближчим часом. Що повинна зробити Україна для отримання траншу по кредиту, Георгієва написала на своїй сторінці в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"Конструктивна телефонна розмова з президентом України Зеленським щодо реалізації програми МВФ, незалежності центрального банку і зусиллях по боротьбі з корупцією. Перегляду програми має передувати повне взаєморозуміння в кроках", - підвела підсумки переговорів з українським главою Георгієва.

Вона не уточнила, яких саме дій МВФ очікує від України, але дала зрозуміти, що незалежність НБУ і антикорупційні заходи є попередніми умовами для продовження кредитної програми.

Як відомо, після скандального рішення КСУ, який скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контролюючі функції НАЗК, виплата нового траншу по кредиту виявився знову під загрозою. Представники Міжнародного валютного фонду невідкладно звернулися до української влади і нагадали про важливе зобов'язання України для співпраці. Воно полягає в підтримці та підвищенні ефективності всіх українських антикорупційних інституцій. У Фонді наголосили, що запуск комплексної електронної системи розкриття інформації про активи та доходи високопосадовців в 2016 році був і залишається важливим кроком вперед у боротьбі з корупцією, і його ні в якому разі не можна скасовувати. Відносно поточної програми stand by в МВФ повідомили, що обговорення невирішених питань тривають.

Нагадаємо, 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила 18-місячну програму співпраці з Україною на 5 млрд доларів, яка буде виконана в разі виконання Україною ряду умов. Перший транш в 2,1 мільярда доларів Україна отримала 12 червня. Всього від МВФ в цьому році Україна планувала отримати 3,5 млрд доларів. Переговори щодо нового траншу призупинилися через резонансний скандал з відставкою колишнього глави НБУ Якова Смолія, який звинуватив владу в "систематичному тиску" на нього. У МВФ закликали команду Зеленського виконати одну з найважливіших вимог Фонду - зберегти незалежність Національного банку України. Але після цього місія Міжнародного валютного фонду раптово взяла паузу у візитах в Україну, щоб детально вивчити питання антикорупційних органів, справ навколо Суркісів і Приватбанку, використання коштів COVID-фонду тощо. Керівництво Фонду регулярно нагадує офіційному Києву про важливість нової антикорупційної реформи в Україні, однак поки не може назвати дату місії для траншу stand by.

Важливо відзначити, що Кабінет міністрів розраховує до кінця року отримати запланований транш МВФ. Крім того, глава НБУ Кирило Шевченко недавно повідомив, що свіжий макропрогноз регулятора побудований на припущенні, що другий транш від Фонду буде саме в 2020 році.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський провів термінові переговори з главою МВФ Крісталіной Георгієвой. Він повідомив їй, що влада вжила термінових рішень для врегулювання скандалу з КСУ, а також виконала всі структурні маяки, передбачені для отримання нового траншу МВФ. Зеленський запевнив Георгієву, що офіційний Київ робить все можливе для того, щоб якомога швидше прийняти місію МВФ в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?