Глава МЗС Литви розповів про великі проблеми Путіна з Білоруссю
Категорія
Політика
Дата публікації

Глава МЗС Литви розповів про великі проблеми Путіна з Білоруссю

Глава МЗС Литви розповів про великі проблеми Путіна з Білоруссю
Джерело:  online.ua

Кілька днів тому в Сочі відбулися закриті переговори президента Росії Володимира Путіна та самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. На порядку денному стояли кредити - Лукашенко просив Путіна виплатити 3,5 млрд доларів, щоб врятувати його режим від падіння. І це стало великою проблемою для Путіна, якому тепер потрібно знайти гроші і на фінансування бойовиків окупованого Донбасу, і на 10-мільйонну Білорусь, економіка якої фактично зруйнована і проти якої діють жорсткі санкції ЄС. Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що Білорусь лягла важким тягарем на Путіна і ця проблема стає все масштабнішою, оскільки сам Лукашенко ніякого рішення не пропонує. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"Санкції діють, економіка в поганій формі, вона фактично зруйнована. І нести цей тягар тепер повинен президент Росії Путін, адже саме він видає Мінську кредити, коли той потребує. До речі, Лукашенко і Путін зустрічалися на цьому тижні в Сочі. Проблема стає все більше. Одна справа для Путіна - фінансувати окуповані території на сході України. І зовсім інша - десятимільйонну країну, яка не може сама себе підтримувати через санкції і режим, який розпадається. І Лукашенко не пропонує ніякого рішення проблеми. Він сховався в бункер, живе в замку і ходить всюди з автоматом Калашникова. Так не можна управляти країною - думаю, це очевидно і для росіян ", - сказав Ландсбергіс.

Він вважає, що на тлі ситуації, що склалася Євросоюз повинен посилити тиск на Білорусь, щоб допомогти народу виграти в битві з Лукашенком. Глава литовського МЗС закликав світ допомогти Білорусі "настільки, наскільки це в наших силах", надавши притулок опозиції і запропонувавши допомогу своїх систем правосуддя.

Важливо відзначити, що політичні експерти переконані, що в обмін на кредити Путін зажадав у Лукашенка змінити Конституцію Білорусі, в результаті чого білоруська держава втратить частину суверенітету. Вони відзначають, що Лукашенко вже загнаний в кут і буде робити те, що вигідно Путіну, оскільки інших союзників не має.

Нагадаємо, в попередній раз Путін і Лукашенко проводили переговори в вересні 2020 року в Сочі. Там Лукашенко домовився з Путіним про кредит в розмірі 1,5 млрд доларів, які направив на жорсткий розгін протестів в Білорусі. Важливо відзначити, що ще навесні минулого року Лукашенко вів жорстка суперечка з Путіним з питань Інтеграл і закликав його "відмовився від імперських замашок". Зокрема, Лукашенко намагався отримати від Москви дешеві ресурси, звинувачуючи Росію в спробах "нагріти руки" на білоруському сусідові, проте, судячи з усього, політична криза значно послабив його позицію і тепер він готовий піти на умови Кремля.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін і Лукашенко хочуть прискорити інтеграцію Росії та Білорусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?