Путін і Лукашенко хочуть прискорити інтеграцію Росії та Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін і Лукашенко хочуть прискорити інтеграцію Росії та Білорусі

Путін і Лукашенко хочуть прискорити інтеграцію Росії та Білорусі
Джерело:  online.ua

Російський глава Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вирішили прискорити інтеграцію двох країн, незважаючи на те, що між ними є серйозні суперечки в цьому питанні. Їх переговори відбудуться в Сочі вже 22 лютого, що може прискорити підписання угоди. Крім того на порядку денному стоятимуть кредити - Лукашенко хоче попросити Путіна виплатити 3 млрд доларів з коштів, виділених російським урядом на будівництво Білоруської АЕС. Глава МЗС Білорусі Володимир Макей запевняє, що Лукашенко не проситиме будь-якої допомоги у Путіна, але питання фінансово-кредитного взаємодії зв'яже з прискоренням інтеграції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РБК.

"У президентів на столі буде дійсно лежати хороший матеріал для обговорення майбутнього наших відносин. Може бути порушена тема взаємодії в фінансово-кредитній сфері. Але це не означає, що Білорусь буде просити обов'язково кредити у Росії і просити якоїсь допомоги. Можливо, буде обговорюватися питання фінансово-кредитного взаємодії з точки зору реалізації різних вигідних спільних проектів, оскільки країнам потрібно рухатися по шляху спільної кооперації, яка дозволить вивести інтеграцію на новий рівень ", - розкрив подробиці майбутніх переговорів Путіна і Лукашенка Макей.

Міністр закордонних справ Білорусі дав зрозуміти, що хоча Лукашенко не згоден з Путіним по багатьох моментах щодо інтеграції, на тлі останніх подій в Білорусі він готовий до тісніших інтеграційних процесів в двосторонньому форматі. Крім того він запевнив, що Мінськ працює у зовнішньополітичному полі тільки з Росією, а підтримує контакти з Китаєм і Пакистаном. Макей підкреслив, що зараз у Білорусі з ними навіть зріс торговельний оборот.

Нагадаємо, в останній раз Путін і Лукашенко проводили переговори в вересні 2020 року в Сочі. Там Лукашенко домовився з Путіним про кредит в розмірі 1,5 млрд доларів, які направив на жорсткий розгін протестів в Білорусі. Важливо відзначити, що ще навесні минулого року Лукашенко вів жорстку суперечку з Путіним з питань інтеграції і закликав його "відмовився від імперських замашок". Зокрема, Лукашенко намагався отримати від Москви дешеві ресурси, звинувачуючи Росію в спробах "нагріти руки" на білоруському сусіді, проте, судячи з усього, політична криза значно послабила його позицію і тепер він готовий піти на умови Кремля.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Л укашенко і Путін домовилися провести масштабні військові навчання "Захід-2021". Вони заплановані на 10 вересня і стануть відповіддю на загрозу з боку західних країн і України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?