Глава НБУ відповів на нові вимоги МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Глава НБУ відповів на нові вимоги МВФ

Глава НБУ відповів на нові вимоги МВФ
Джерело:  online.ua

Влада України і експерти МВФ так і не змогли домовиться про виплату другого кредитного траншу за програмою stand by. Серед проблемних питань залишається, зокрема, прийняття закону про Вищу раду правосуддя і незалежну роботу НАБУ і САП. Для позитивного результату необхідно також прийняття вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банках та відмова від обмеження цін, введених цієї зими на енергоринку, а також затвердження бюджетних планів на 2022 рік і проведення аудиту COVID-фонду. На врегулювання спірних моментів місія МВФ дала офіційному Києву кілька місяців - експерти Фонду може повернутися в Україну вже в квітні-травні, якщо буде вирішена частина питань. На нові вимоги МВФ вже відреагував нлава НБУ Кирило Шевченко. Він запевнив, що рекомендації Фонду будуть враховані при розробці законопроєкту про управління банками. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Рекомендації будуть враховані при розробці законопроєкту про вдосконалення корпоративного управління в банках, який був узгоджений з експертами МВФ і представлений в парламент в листопаді 2020 року. Цей законопроєкт стане важливим кроком до подальшого посилення незалежності Національного банку", - прокоментував підсумки роботи місії МВФ в Україні Шевченко.

Він підкреслив, що Нацбанк мав дуже продуктивні дискусії з місією МВФ і по багатьох позиціях було знайдено повне порозуміння.

"Сьогодні я можу констатувати, що Національний банк знаходиться on the same page в переговорах з нашими міжнародними партнерами". - додав Шевченко.

Як відомо, місія МВФ перебувала в Україні в період з 21 по 23 грудня і з 11 січня по 12 лютого. Фахівці Фонду обговорювали з представниками влади України прогрес у проведенні реформ, які є частиною програми stand-by.

Нагадаємо, МВФ 9 червня минулого року затвердив для України нову програму stand-by на 18 місяців в розмірі $ 5 млрд, з яких вже отримано перший і поки єдиний транш в розмірі $ 2,1 млрд. Керівництво Україи розраховувало вже в лютому отримати згоду на виплату нового кредитного траншу в розмірі 700 тисяч доларів після того, як програма stand-by фактично була поставлена "на паузу" через сумніви МВФ в дотриманні Україною базових принципів співпраці за програмою. Переговори були відновлені після запевнень президента України Володимира Зеленського про прихильність реформам і боротьбі з корупцією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що МВФ висунув жорсткі умови Україні для виплати кредитного траншу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?