Глава Ради затвердив допомогу українцям на період карантину
Категорія
Україна
Дата публікації

Глава Ради затвердив допомогу українцям на період карантину

Глава Ради затвердив допомогу українцям на період карантину
Джерело:  online.ua

В Україні затвердили розмір допомоги бізнесу на період карантину. В суботу, 5 грудня, голова парламенту Дмитро Разумков підписав закони № 4429, № 4430 та № 4431, які передбачають соціальний захист підприємців і їх найманих працівників на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів. На яку допомогу можуть розраховувати українці і скільки вони зможуть отримати, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ВРУ.

"Голова Парламенту Дмитро Разумков підписав низку законів для допомоги підприємцям під час дії карантину. Їх головна мета - забезпечити соціальну підтримку застрахованих осіб і окремих груп підприємців", - повідомили в Раді.

Підписані Разумковим закони визначають розмір соціальної підтримки застрахованих осіб і суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, введених з метою запобігання поширенню на території України COVID-19. Також вони вносять зміни до Податкового кодексу України, в Закон України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків.

Затверджені соціальні виплати на період карантину передбачають:

  • виплату одноразової допомоги в розмірі 8 тисяч гривень застрахованим найманим працівникам, робота яких тимчасово зупинена в результаті введення обмежувальних заходів;

  • в разі скорочення тривалості робочого часу працівників підприємці зможуть отримати одноразову допомогу для виплати своїм співробітникам - до 8 тис. грн на одну людину (пропорційно скороченої тривалості роботи);

  • підприємці - юридичні особи зможуть отримати компенсацію у вигляді відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Сума виплати дорівнює середній сумі сплаченого ЄСВ за останні 10 місяців;

  • платники єдиного податку першої групи звільняються від сплати єдиного податку на період з грудня 2020 по травень 2021 року.

Крім того, закони забороняють стягнення орендної плати за договорами оренди державного та комунального майна в період дії карантину. Разом з тим, на момент карантину і три місяці після них продовжується дія дозвільних документів.

Важливо нагадати, що кілька днів тому Верховна Рада прийняла в другому читанні закон про посилення соціального захисту населення в період карантину. Йдеться про законопроект № 3486, який передбачає надання допомоги по частковому безробіттю всім підприємствам, в тому числі і великим, які через карантинні обмеження змушені звільняти і скорочувати час роботи співробітників. У законі про посилення соцзахисту українців, зокрема, прописані терміни, в які роботодавці повинні повідомляти в центри зайнятості про заплановане масове вивільнення працівників. Тепер про масове скорочення роботодавці зобов'язані будуть сообзать за два місяці до звільнення і не пізніше ніж за 30 календарних днів у разі звільнення держслужбовців. Також в законі чітко прописали підстави для отримання підприємствами допомоги по частковому безробіттю через зупинку виробництва в період будь-якого карантину, не тільки пов'язаного з пандемією коронавіруса. Новий закон також передбачає надання ваучерів особам, звільненим з військової служби після участі в проведенні АТО/ООС без умови встановлення інвалідності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні відновили виплати допомоги на дітей під час карантину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?