Голова НАТО висловився з приводу розширення альянсу на схід
Категорія
Політика
Дата публікації

Голова НАТО висловився з приводу розширення альянсу на схід

Голова НАТО висловився з приводу розширення альянсу на схід
Джерело:  online.ua

Очільник НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у Південноатлантичному альянсі ніколи не давали обіцянок не розширюватись на схід.

Джерело: DPA

Розширення НАТО на схід

Очільник НАТО нагадав, що альянс не брав на себе забов'язань не росширюватись на схід.

НАТО ніколи не давав обіцянок не розширюватися. Власне, в установчому договорі нашої організації зазначено, що будь-яка європейська країна може стати членом Альянсу. По-друге, є документи, що стосуються 70-х та 90-х років - Гельсінський Заключний акт, Паризька хартія, установчий акт Росія - НАТО та багато інших договорів, які ясно дають зрозуміти, що країни мають право обирати свій власний шлях, - відзначив Столтенберг.

За словами голови Південноатлантичного альянсу, це є основним принципом збереження безпеки у Європі, який визнає навіть Росія.

І союзники категорично заперечують, що обіцяли щось подібне. Сам колишній президент Горбачов сказав, що тема розширення НАТО ніколи не порушувалася до возз'єднання Німеччини, - зазначив Столтенберг.

Раскол у НАТО через Росію

Представник України при НАТО Наталія Галібаренко заявила, що серед країн-членів Південноатлантичного аяльнсу не має узгодженної позиції щодо України.

Фото - nato.int

За словами Галібаренко, за 13 років з моменту Бухарестського саміту, на якому була підтверджена можливість членства України, настав час для подальших кроків.

Галібаренко підтвердила, що думки країн-членів Альянсу розділились у питані стосовно забезпечення захисту України від російської агресії.

Посол вважає, що під час наступного саміту НАТО, який має відбутись наприкінці червня 2022 року у Мадриді, рішень щодо членства України підписано не буде.

Генсек НАТО закликав очільника Кремля відвести збройні сили від українського кордону. Єнс Столтенберг водночас не став обіцяти Володимиру Путіну виконання вимог офіційної Москви про так звані "гарантії безпеки", які напередодні опублікувало Міноборони Росії.

Вкотре підкресливши, що питання приєднання України до Альянсу залишається виключно питанням дипломатичних відносин нашої країни та НАТО, генсек нагадав, що Росія не може впливати на це рішення. Він водночас висловив готовність до переговорів щодо згаданих гарантій безпеки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?