Головне за ніч: армія РФ втрачає можливість для наступу на Донбасі та зазнає численних втрат на півдні
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: армія РФ втрачає можливість для наступу на Донбасі та зазнає численних втрат на півдні

Головне за ніч: армія РФ втрачає можливість для наступу на Донбасі та зазнає численних втрат на півдні
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, кремлівська армія збільшує військову присутність на території Запорізької АЕС та перекидає іноземних найманців до анексованого Криму. 

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Що відбувається на ЗАЕС 

У Генштабі зазначають, що наразі кремлівська армія використовує ЗАЕС у якості бази для розміщення військових через те, що українські військові не ведуть вогонь по території станції.

Противник посилює режимні заходи. На блокпостах навколо Мелітополя для ретельних обшуків разом зі звичайними військовослужбовцями знаходяться представники ФСБ.

Для поповнення втрат живою силою російське військове керівництво не припиняє практику вербування найманців. Стало відомо про прибуття 9 жовтня на тимчасово окуповану територію Криму близько 400 бойовиків-іноземців. Надалі їх планують залучити до бойових дій.

Крім того, у Приморсько-Ахтарську Краснодарського краю РФ призупинено відправлення мобілізованих до навчальних центрів до 1 листопада. Ці установи не готові до розміщення, підготовки та всебічного забезпечення великої кількості особового складу.

Що відомо про ворожі обстріли та ситуацію на фронтах

Наголошується, що від ворожих обстрілів протягом минулої доби постраждали Броди, Наливайківка Київської області, Миколаїв та Нікополь.

Окупанти обстрілювали населені пункти та критичну інфраструктуру, використовуючи крилаті, авіаційні, зенітні керовані ракети і ударні безпілотні літальні апарати іранського виробництва.

Всього за минулу добу окупанти завдали 2 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснили понад 70 обстрілів із РСЗВ.

На півночі України не має ознак підготовки білоруських та кремлівських військ до переходу у наступ.

На інших напрямках противник робив обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Українське, Атинське, Велика Рибиця Сумської області та Миколаївка Чернігівської області;

  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Стрілка, Огірівця, Стариця, Гатище, Дворічна та Гряниківка;

  • на Краматорському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Спірне, Терни, Зарічне, Надія, Ольгівка, Торське, Білогорівка, Ямполівка та Травневе;

  • на Бахмутському напрямку - з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж усієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Білогорівка, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Іванград, Зеленопілля, Соледар, Майорськ, Годин Яр та Опитне;

  • на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Красногорівка, Водяне, Мар'їнка, Новомихайлівка, Невельське, Першотравневе, Золота Нива.

  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріляно райони населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка, Времівка, Новоандріївка, Новоданилівка, Дорожнянка, Гуляйполе та Камишеваха.

  • На Південнобузькому напрямку вогневої поразки зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення. Безпосередньо від вогню окупантів постраждали Нікополь та Вишетарасівка.

У Генштабі наголосили, що протягом доби українські військові відбили атаки кремлівської армії у напрямках населених пунктів Терни, Опитуване, Веселе, Невельське, Одрадівка, Іванград, Бахмут, Нова Кам'янка та Сухий ставок.

Протягом доби авіація ЗСУ завдала 25 ударів. Підтверджено поразку понад 19 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет та 9 БПЛА.

Ракетні війська та артилерія за добу вразили 3 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів. До зони вогневої поразки також потрапила ворожа станція радіоелектронної боротьби.

Аналітики з Інституту вивчення війни підкреслюють, що жахливий морально-психологічний стан, відсутність дисципліни та втрата боєздатності можуть призвести до припинення наступальних дій окупантів на Донбасі.

За словами аналітиків, підрозділи кремлівської армії продовжують стрімко деградувати, утримуючи відносно невеликі та незначні населені пункти по всій Донецькій області, особливо в районі Бахмута.

Підрозділи знаходяться у стані занепаду, вони, ймовірно, перегрупуються з такими ж розрізненими бойовими елементами, що веде до подальшої деморалізації та неузгодженості у проведенні наступальних операцій, пишуть аналітики.

Спроби Росії захопити додаткову територію, ймовірно, ще більше сприяють зниженню морального духу та загальному виснаженню бойових можливостей.

Крім того, продовжуються розбіжності між російськими військовими угрупованнями. Творець ПВК "Вагнер" Євген Пригожин намагається відзначити своїх бойовиків на фронті.

У четвер він заявив, що його ПВК поодинці взяла під контроль Іванград, селище на південь від Бахмута. Своєю чергою бойовики "ДНР" заявили, що взяли населений пункт разом з угрупованням "ЛНР". Вони також стверджували, що захопили Опитне. Пригожин заявив, що в Опитному тривають бої.

Що відбувається на півдні України

Представники Оперативного командування "Південь" зазначають, що протягом доби українські військові знищили три командні пункти підрозділів ворожої 35-ї армії та вразили 4 позиції ППО.

Ворог іноді застосовує диверсійно-розвідувальні групи, як спроби викрити наші позиції. Так, вдень ДРГ супротивника вийшла на нашу спостережну позицію. Внаслідок стрілецького бою противник зазнав втрат.

Після обіду завдано вогневої поразки з реактивних систем залпового вогню по Апостолівській громаді Криворіжжя. Без втрат.

Окрім того, як зазначають в ОК "Південь", увечері ворог атакував територію України з акваторії Чорного моря ракетами типу "Калібр". Одну з них, спрямовану на Одещину, сили протиповітряної оборони знищили.

Ворожа авіація двічі атакувала наші позиції в районі Давидова Брода вертольотом та штурмовиком. Обійшлося без втрат.

Командування повідомляє, що українські авіаційні удари були в 3,5 раза більшими за кількістю та в десятки разів ефективнішими за результативністю: уражено 4 позиції протиповітряної оборони ворога в Бериславському та Каховському районах, а також 3 місця скупчення живої сили, озброєння та техніки у Миколаївському, Баштанському та Херсонському районах.

Ракетно-артилерійськими підрозділами ЗСУ виконано понад 190 вогневих завдань.

Результатами стало знищення двох реактивних систем залпового вогню "Ураган", "Град" та важкої вогнеметної системи "Сонцепьок", станції радіоелектронної боротьби, двох 120-мм мінометів, трьох танків, трьох командних пунктів підрозділів ворожої 35-ї армії.

При спробі проведення повітряної розвідки ворога позбавлено двох безпілотних шпигунів типу "Орлан-10".

У Чорному морі вороже корабельне угруповання за помірного шторму зросло до 150 одиниць, які продовжують маневри вздовж південного узбережжя Криму. На бойовому чергуванні 3 носія "Калібрів", серед яких один - підводний. Загальне спорядження - до 20 ракет.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?