Головне за ніч: потужні удари ЗСУ по позиціях армії РФ та продовження контрнаступу на сході
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: потужні удари ЗСУ по позиціях армії РФ та продовження контрнаступу на сході

Головне за ніч: потужні удари ЗСУ по позиціях армії РФ та продовження контрнаступу на сході
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби українські військові вразили 30 районів зосередження живої сили та військової техніки кремлівської окупаційної армії. 

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Кремль без підготовки відправляє мобілізованих на війну 

У Генштабі зазначили, що у зону бойових дій прибувають перші мобілізовані в РФ громадяни, які навіть не пройшли відповідної підготовки.

У російських окупаційних військах почалося приймання особового складу, покликаного щодо часткової мобілізації. Так, до підрозділів 1 танкового полку другої мотострілецької дивізії 1 танкової армії, що вибувають у зону бойових дій, прибуло поповнення.

Підготовка з ним не проводилася взагалі. Також військово-політичне керівництво РФ одночасно із частковою мобілізацією продовжує заходи так званої "самомобілізації". До підрозділів, що вже воюють в Україні, прибувають особи засуджені за кримінальні злочини.

Протягом минулої доби кремлівська армія завдала 10 ракетних і 17 авіаційних ударів, здійснила понад 105 обстрілів з РСЗВ.

Російські окупанти б'ють і по цивільних об'єктах, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Від ворожого вогню постраждали понад 40 населених пунктів. Зокрема, Харків, Слов'янськ, Краматорськ, Миколаїв, Авдіївка та Мар'їнка.

На  Волинському та Поліському напрямках  ситуація без істотних змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріл населених пунктів з танків, мінометів та артилерії різних типів:

  • на Слобожанському напрямку – у районах населених пунктів Стрілечтя, Соснівка, Червоне та Грушівка;

  • на Краматорському напрямку – Рідкодуб, Катеринівка та Старий Караван;

  • на Бахмутському напрямку - Спірне, Сіверськ, Серебрянка, Нью-Йорк, Бахмутське, Весела Долина, Яківство, Білогорівка та Роздолівка;

  • на Авдіївському напрямку - Авдіївка, Бердичі, Досвідчене, Водяне, Тоненьке, Красногорівка, Карлівка, Мар'їнка та Парасковіївка;

  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілу з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали понад 25 населених пунктів. Серед них – Микільське, Вугледар, Пречистівка, Ненучне, Новомиколаївка, Времівка, Темування та Ольговське;

  • на Південнобузькому напрямку вогневу поразку зазнали понад 30 населених пунктів уздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об'єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 25 вильотів БПЛА.

За цю добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Залізне, Миколаївка Друга, Першотравневе, Перемога, Новомихайлівка та Безіменне.

Авіація Сил оборони завдала 17 ударів. Підтверджено поразку 14 районів зосередження живої сили та військової техніки ворога, 3 опорні пункти та 7 позицій зенітних ракетних комплексів. Крім того, за добу, українські підрозділи протиповітряної оборони знищили літак, 6 БПЛА та 1 керовану авіаційну ракету Х-59 ворога.

Ракетні війська та артилерія вразили 12 районів зосередження живої сили та техніки противника, 4 склади з боєприпасами, позиції засобів протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби, зокрема автоматизовану станцію перешкод "Житель". Загальні втрати наразі уточнюються.

Як проходить контрнаступ ЗСУ на сході України

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що українські військові зміцнюють свої позиції поблизу Лимана на Донеччині.

Наразі в районі Лимана продовжуються запеклі бої. Однак підрозділи ЗСУ близькі до остаточного перерізання шляхів постачання російського угруповання, яке діє в районі населенного пункту.

Протягом 26 та 27 вересня ЗСУ взяли під контроль кілька сіл на північний захід та північ від Лиману.

При цьому аналітики повідомляють, що українські артилерійські підрозділи тримають під вогневим контролем останню дорогу для постачання російських військ у місті через Сватово, Макіївку та Терни.

Українські розвідувальні та диверсійні групи вже помічені у містах Торське та Ямпіль на південний схід від Лиману.

Між тим українські військові взяли під свой контроль населений пункт Спірне на Луганщині, поблизу Лисичанська.

На Сватівському напрямі – звільнено Куп'янськ-Вузловий, Піски-Радьківські, Рубці, Рідкодуб та Коровий Яр.

Окупанти суттєво просіли на флангах, боєздатні частини сидять у Лимані. Ідуть бої, але варто відзначити, що вибудовувати оборону по Осколу у ворога не вийшло, хоча в період з 15 по 21 сюди прибули резерви.

Бахмутський відрізок – бої продовжуються по всій лінії від Білогорівки до Зайцевого. Поки що результат невідомий.

Авдіївський відрізок – без істотних змін, ситуація напружена, точаться бої.

Запорізький та Херсонський напрямки – без істотних змін.

Зазначається, що біля Куп'янська було спіймано мобілізованого окупанта, який 21 вересня тільки став на службу. Надалі ситуація буде схожа, ворог кидатиме мобілізовані піхотні з'єднання і відправлятиме масу на штурм позицій або просто закриє ними весь фронт.

Ситуація на півдні України

Представники Оперативного командування "Південь" повідомили, що на півдні України ЗСУ знищили 58 загарбників та майже 80 одиниць ворожої техніки.

Українська авіація завдала ворогові 5 ударів. А підрозділ протиповітряної оборони знищили безпілотний розвідник типу "Орлан-10" у Херсонському районі, а згодом у Баштанському районі Миколаївщини збили ворожий штурмовик Су-25.

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконали 250 вогневих завдань, вразивши, зокрема контрольно-спостережний пункт та склад із боєприпасами у Бериславському районі Херсонщини.

Підтверджені втрати ворога становлять: 58 загарбників, танк та ще 77 одиниць автомобільної техніки.

Корабельне угруповання ворога в Чорному морі зменшено вдвічі. На маневруванні залишено 6 одиниць, з яких 3 – надводні ракетоносії. На їхньому борту 24 "Калібра".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?