Головне за ніч: спроби наступу армії РФ на Донеччині та посилення кремлівських військ на півдні
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: спроби наступу армії РФ на Донеччині та посилення кремлівських військ на півдні

Головне за ніч: спроби наступу армії РФ на Донеччині та посилення кремлівських військ на півдні
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, кремлівська армія продовжує наступальні дії в районі Бахмуту та Авдіївки на Донеччині та також перекидає резервні сили на південь України. 

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Що відомо про ситуацію у зоні бойових дій на сході України

Зазначається, що протягом минулої доби кремлівська армія здійснила 10 ракетних та 19 авіаударів і понад 90 обстрілів з РСЗВ та важкої артилерії.

Постраждала інфраструктура та мирні громадяни понад 30 населених пунктів. Серед них – Запоріжжя, Слов'янськ, Новобахмутівка, Сіверськ, Білогорівка, Нікополь та Благодативка.

Для ударів по Запоріжжю противник використав сім зенітних керованих ракет. Вкотре постраждала критична інфраструктура міста та житло мирних громадянських громадян.

На півночі України не має ознак підготовки білоруських та російських військ до переходу у наступ.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Попівка, Старикова, Ворожба, Янжулівка та Миропілля;

  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілка, Малі Проходи, Вовчанськ, Кам'янка, Дворічна та Гриньківка;

  • на Краматорському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж усієї лінії зіткнення, зокрема, в районах населених пунктів Первомайське, Сіверськ, Макіївка, Новоєгорівка, Стельмахівка, Терни, Торське та Зарічне. Також у районі населеного пункту Сватове ворог підірвав залізничний та автомобільний мостові переходи;

  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж усієї лінії зіткнення, зокрема, в районах населених пунктів Роздолівка, Серебрянка, Білогорівка, Верхньокам'яне, Зайцеве, Червона Гора, Соледар. Крім того, окупанти замінували місцевість у районі Берестового;

  • на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії обстріляно райони населених пунктів Авдіївка, Кам'янка, Водяне, Першотравневе, Піски, Красногорівка та Мар'їнка.

  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках вогневої поразки зазнали понад 20 населених пунктів. Зокрема, Вугледар, Новопіль, Шахтарське, Малі Щербаки, Велика Новосілка, Малинівка та Мала Токмачка.

  • На Південнобузькому напрямку зафіксовано ворожі обстріли до районів понад 25 населених пунктів уздовж усієї лінії зіткнення. Неподалік Дудчан ворог залучив ударний БПЛА. Загалом окупанти здійснили до 30 вильотів БПЛА з метою ведення повітряної розвідки.

У Генштабі повідомляють про критичну ситуацію для 127-ого стрілецького полка так званого 1-го армійського корпусу кремлівської армії.

Сформований нашвидкуруч полк, рішенням командувача 49-ої армії, був одразу перекинутий на першу лінію бойового зіткнення в Херсонській та Миколаївській областях.

звернення до правоохоронних органів РФ про значні втрати та бездіяльність військового командування. У підрозділах тривали перебої з водою та продовольством. Військовослужбовці, у найкращому разі, екіпіровані засобами захисту старого зразка, що призводить до численних втрат.

Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Озарянівка, Кам'янка, Первомайське і Невельське.

Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 24 ударів. Підтверджено поразку 20 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 4 зенітних ракетних комплекси противника. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони за попередню добу збили 1 літак ворога Су-25, 3 БПЛА та 3 ракети Х-59.

Що відбувається у зоні бойових дій на півдні України

В Оперативному командуванні "Південь" повідомляють, що кремлівські окупанти перекидають на окуповані території Херсонської та Запорізької областей особовий склад та резерви з військової техніки.

У той же час армія РФ намагається завдавати системного вогневого ураження по позиціях українських військових на Херсонщині, використовуючі авіацію, РСЗВ та важку артилерію і міномети.

Тилові райони продовжує атакувати нетиповим використанням зенітно-ракетних систем С-300, ракетними ударами з неба та дронами-камікадзе.

Для запобігання просуванню наших військ здійснює мінування місцевості.

На напрямок просування наших військ ворог підтягує резерви – близько 200 військовослужбовців та до трьох десятків одиниць бойової техніки.

Крім того, з метою уточнення розташування ЗСУ та коригування вогню артилерії продовжує повітряну розвідку безпілотними шпигунами.

Українські протиповітряні сили продовжують їх знищувати. Ще два літальні апарати "Орлан-10" приземлили у Миколаївському районі.

У другій половині дня ворог силами мотострілецького взводу намагався атакувати підрозділи Сил оборони з напряму Безводного на Давидів Брід. Зазнав суттєвих втрат і відступив на вихідні позиції.

Продовжуються авіаудари, за минулий бойовий день їх було 7, 5 з яких за Давидовим Бродом. А дрон-камікадзе атакував Дудчани. Обійшлося без суттєвих втрат.

Увечері з акваторії Чорного моря завдано ракетного удару у напрямку Очакова. Пошкоджено 8 будинків, поранено одного громадянського жителя.

Також із "Градів" та ствольної артилерії ворог обстрілював Куцурубську громаду з напрямку Кінбурнської коси. Людських втрат немає.

Авіацією ЗСУ завдано 99 ударів по супротивнику, ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 246 вогневих завдань.

Орієнтовні втрати противника за добу становлять:

  • 44 загарбники,

  • 2 РСЗВ "Град",

  • 4 танки,

  • 10 одиниць автобронетехніки,

  • 4 міномети 120 калібру.

  • Пошкоджено 2 танки, 2 бронемашини, самохідна гаубиця "Мста-С".

У штормовому Чорному морі 11 кораблів ворожого флоту маневрують біля узбережжя Криму, кількість ракетоносіїв на чергуванні ворог різко збільшив до 6, з яких 2 – підводні. В Україну направлено 40 "Калібрів".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?