Головне за ніч: успішна контратака ЗСУ в районі Бахмуту та спроби наступу армії РФ в районі Сватового
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: успішна контратака ЗСУ в районі Бахмуту та спроби наступу армії РФ в районі Сватового

Головне за ніч: успішна контратака ЗСУ в районі Бахмуту та спроби наступу армії РФ в районі Сватового
Джерело:  online.ua

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), ЗСУ провели успішну контратаку у Бахмуті та відкинули підрозділи окупаційної армії РФ на 300 метрів із захоплених позицій у місті. У той же час злочинна російська армія намагається вести наступ в районі Сватового з метою зменшити тиск на трасу Сватово-Кремінна.

Джерело:  ISW

Що відомо про ситуацію у зонах бойових дій на сході України 

Зокрема, протягом 5 січня окупанти продовжували проводити обмежені атаки на Луганщині із метою повернути втрачені позиції на напрямку Сватове-Кремінна.

Так, українські військові відбили ворожу атаку у районі Стельмахівки (16 км на північний захід від Сватового).

Важкі бої продовжуються в районі Червонопопівки, за 6 км від Кремінної, де окупанти намагаються відкинути українських військових з позицій поблизу траси Сватове-Кремінна.

Артилерія ЗСУ нині може блокувати всі пересування російських військ трасою.

Російські джерела стверджували, що 5 січня українські сили продовжували контрнаступальні операції на напрямках Сватове та Кремінна. ЗСУ також регулярно проводять нічні рейди за російськими позиціями в районі Куземівки (15 км на північний захід від Савтово), маючи намір виснажити окупантів.

На Донеччині українські військові провели успішну контратаку у Бахмуті у той час, як окупаційна армія продовжувала наступальні дії навколо міста.

Повідомляється, що українські військовослужбовці провели тактичну контратаку в Бахмуті і просунулися на 300 метрів у невстановленому районі, змусивши війська РФ залишити певні невказані позиції.

Російські джерела спростували це повідомлення і заявили, що їхня армія просунулась на північний схід і південь від Бахмуту і досягла успіхів у самому Бахмуті. Кадри з геолокацією, розміщені між 4 і 5 січня, показують, що російські війська зробили незначний поступ на південь від Бахмута в районі Досвідченого (3 км на південь від Бахмута) і Курдюмівки.

Російські сили продовжували наступальні операції на західній околиці Донецька 5 січня. На кадрах із геолокацією, опублікованих 5 січня, видно наслідки українського удару по базі чеченських бойовиків у Мар'їнці, а також видно, що російські війська займають обмежені позиції вздовж траси Донецьк-Запоріжжя на південно-західній околиці Донецька.

Що відомо про ситуацію на півдні України 

В районі Дніпра армія РФ використовує численні ДРГ та зміцнює власні позиції на лівому березі окупованої частини Херсонської області.

Російські джерела стверджували, що окупанти утримують позиції на острові Великий Потьомкін на південний захід від міста Херсон у дельті Дніпра і що раніше 2 січня українські сили лише ненадовго висадилися на острові.

ЗСУ продовжували завдавати ударів по російським військовим об'єктам у тилових районах на півдні України. Так, з'явилося повідомлення про підрив складу ракет С-300 у Раденську Херсонської області, що знаходиться в межах досяжності української ствольної артилерії.

Міноборони РФ також підтвердило удар по Токмаку Запорізької області, але спростувало твердження про те, що російські війська використали госпіталь у Токмаку як військовий об'єкт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?