Головні храми Києво-Печерської лаври повернули в користування держави
Категорія
Україна
Дата публікації

Головні храми Києво-Печерської лаври повернули в користування держави

Головні храми Києво-Печерської лаври повернули в користування держави
Джерело:  online.ua

Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули у користування держави. Раніше ними користувалися представники УПЦ МП.

Джерело: МКІП

Два храми Києво-Печерської лаври повернули державі

У МКІП повідомили, що 5 січня закінчилася робота Комісії для приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви від Української Православної Церкви до держави.

Зазначається, що в цих споруд закінчився договір оренди.

Комісія розпочала свою роботу 2 січня цього року та займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

Також Комісія здійснила опис майна Успенського собору та Трапезної церкви, стану іконостасів та ікон, іншого майна, що не можна відокремити від культових будівель (наприклад, Царські врата, люстри), щоб повернути його державі.

Митрополит УПЦ МП Павло мав підписати Акт повернення будівель зі сторони УПЦ, проте він не з’явився на засідання комісії.

МКІП зазначає, що відмова від такого підписання не є перешкодою для повернення державного майна.

У міністерстві повідомили, що відсутність митрополита Павла запротокольовано членами Комісії, а сам Акт, що підписаний з боку Заповідника, направлено іншій стороні на ознайомлення.

Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення, відтак дуже важливо дотримуватися процедури охорони та збереження пам’яток культурної спадщини. Українська святиня має служити всьому українському народові, цього принципу ми будемо притримуватися і надалі. Дякую членам комісії за швидку та ефективну роботу в інтересах держави, - сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, що 2 грудня Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

Того ж дня РНБО запровадила персональні санкції проти намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП Петра Лебедя та інших священників УПЦ МП.

7 січня митрополит Київський всієї України Епіфаній вперше проведе різдвяне богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?