Головні причини, з яких Україна програла референдум в Нідерландах
Категорія
Політика
Дата публікації

Головні причини, з яких Україна програла референдум в Нідерландах

Головні причини, з яких Україна програла референдум в Нідерландах
Джерело:  online.ua

Попередні

підсумки референдуму в Нідерландах стали неприємним сюрпризом для України. Більше 61% учасників (явка склала 32%) проголосували проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, 38% підтримали документ. Голландський прем'єр-міністр Марк Рютте вже пообіцяв почати процедуру перегляду Угоди, і вчинити інакше в світлі парламентських виборів, що наближаються, він ніяк не міг.


Поразку симпатиків України зумовили кілька факторів. Сумніваюся, що серед них вирішальну роль зіграв

«офшорний скандал»

, були і більш вагомі факти. По-перше, наша країна залишається у всіх сенсах далекою для Західної Європи: чим далі на захід континенту, тим менш вагомими і цікавими видаються тамтешнім жителям українські проблеми. Ситуацію не змінила навіть загибель більш ніж двох сотень голландців на борту «Боїнга-777» в небі над Донбасом в 2014 році - влада Нідерландів не стала поспішати з оприлюдненням кримінальної частини розслідування цього злочину.


У результатів референдуму є і ще одна причина: Нідерланди були одним з провідних торгових партнерів Росії і серйозно страждають від європейських санкцій проти РФ. Вважаю, що Кремль знайшов можливості допомогти своїм прихильникам в справі замаху на Угоду про асоціацію з допомогою численних агентів впливу.


Експерти багаторазово підкреслювали, що голландці 6 квітня голосували не стільки проти України, скільки проти європейської та місцевої еліти. У кожної нації своє розуміння волелюбності, чи не так? Явка в 32% не повинна вводити в оману: у Західній Європі рівень електоральної активності населення куди нижче східноєвропейського. Якщо у голландських супротивників Угоди про асоціацію були розв'язані руки, то його прихильники намагалися не нашкодити, що, на жаль, вийшло не дуже вдало.


Буде не зайвим нагадати, що в економічному плані Угода про асоціацію діє вже сьогодні. Навряд чи ЄС скасовуватиме її, демонстративно дистанціюючись від України. Для Європейського Союзу результати референдуму в Нідерландах поряд з можливим Brexit-ом (виходом Великобританії) є серйозною проблемою, вирішити яку на раз-два не вдасться. Ситуація ускладнюється проблемою біженців з Близького Сходу, які розхитують крихку європейську єдність. Заодно зазначу, що для Росії руйнування ЄС куди важливіше чинення тиску на Україну - це якісно інший масштаб геополітичної гри.


Що робити Україні після 6 квітня? Бажано утриматися від полювання на відьом і звинувачень в провалі тих чи інших персонажів вітчизняної політики. Усвідомити, що європейська інтеграція - тривалий і непростий процес, в якому не можна обходитися напівзаходами. Формувати для себе нову парадигму відносин з ЄС на підставі українських національних інтересів.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?