Головнокомандувач ЗСУ звернувся до українців з важливою заявою про Донбас
Категорія
Україна
Дата публікації

Головнокомандувач ЗСУ звернувся до українців з важливою заявою про Донбас

Головнокомандувач ЗСУ звернувся до українців з важливою заявою про Донбас
Джерело:  online.ua

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак звернувся до всіх українців з терміновою заявою - він повідомив про загострення на Донбасі, яке, на його думку, стало наслідком запроваджених санкцій РНБО проти глави ОПЗЖ і кума Путіна Віктора Медведчука та інших осіб за фінансування тероризму. Хомчак попередив, що контрольовані Кремлем бойовики в зоні ООС намагаються створити ілюзію обстрілів з боку української армії. Наприклад, напередодні, вони з мінометів обстріляли позиції ЗСУ, а після відкрили вогонь по житловому сектору в Новгородському. Крім того, щоб звинуватити українських військових в обстрілі, бойовики обстрілюють навіть своїх соратників - в районі Горлівки поблизу газорозподільної станкціі вони відкрили вогонь по іншим бойовикам, в результаті чого були загиблі і поранені. При цьому Хомчак запевнив, що ситуація в зоні ООС повністю контролюється українськими військовими. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ЗСУ.

"Останнім часом в районі проведення операції Об'єднаних сил, на окремих ділянках лінії розмежування, відбуваються провокації збройних формувань російської федерації та її найманців. Обстріл з боку противника наших позицій, а також мирних населених пунктів навіть на тимчасово окупованих територіях спостерігаються, як правило, напередодні засідань тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню ситуації в Донецькій і Луганській областях, після засідань Ради національної безпеки і оборони України щодо прийняття санкцій за сприяння тероризму тощо. Основна мета провокацій з боку окупантів спрямована на створення ілюзії обстрілів Збройними Силами України населених пунктів із застосуванням забороненого важкого озброєння, дискредитації сил ООС ", - пояснив Хомчак.

Глава Генштабу ЗСУ наголосив, що українські військовослужбовці в районі ООС знаходяться на постійних позиціях, строго дотримуються прийнятих домовленостей і норм міжнародного гуманітарного права, особливо щодо гарантій безпеки для відновлення інфраструктури. Але він попередив бойовиків, що підрозділи Об'єднаних сил завжди готові до відкриття вогню у відповідь, якщо є загроза їхньому життю, здоров'ю та для стримування противника від ведення активних дій.

Важливо відзначити, що тільки напередодні, 20 лютого, бойовики 7 разів порушили режим перемир'я. Вони відкривали прицільний вогонь по позиціях ООС в районі Південного, Новгородського, Попасної, Катеринівки. По українським військовим ворог стріляв з мінометів, гранатометів, 122-мм артилерійських систем, снайперської зброї.

"На обстріли противника українські воїни відкривали вогонь. Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представникам ОБСЄ. Бойових втрат серед наших воїнів немає. З початку поточної доби, 21 лютого, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. Обстановка в районі проведення операції Об'єднаних сил залишається контрольованою українським воїнами ", - йдеться у зведенні штабу ООС.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна заявили про загострення на Донбасі після санкцій проти Медведчука, причому в ескалації конфлікту тут же почали звинувачувати українську владу. Спікер Кремля Дмитро Пєсков назвав санкції проти Медведчука незаконними. Вони визнав, що вони викликали стурбованість у російського керівництва, де не на жарт злякалися рішучості команди Зеленського. Пєсков згадав і військову допомогу США Україні, яка, на його думку, може підштовхнути українську владу до силового медоду повернення Донбасу. Пєсков, правда, забув згадати, що бойовики ОРДЛО щодня за наказом Кремля ведуть обстріли по позиціях ООС на Донбасі, але при цьому в Москві нахабно вимагають, щоб офіційний Київ продовжував просто спостерігати за тим, як Путін окупує українські террітроріі і вбиває українських захисників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?