Гончарук розповів, як і для чого уряд хоче з’єднати Чорне та Балтійське моря
Категорія
Україна
Дата публікації

Гончарук розповів, як і для чого уряд хоче з’єднати Чорне та Балтійське моря

Гончарук розповів, як і для чого уряд хоче з’єднати Чорне та Балтійське моря
Джерело:  online.ua

Кабінет міністрів розглядає можливість побудови водного шляху між Чорним і Балтійським морями. Про це вчора під час конференції «Ялтинська європейська стратегія» у Києві заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук, повідомляє ONLINE.UA.

«У нас є кілька дуже амбітних інфраструктурних проектів, про які ми вже починаємо говорити. Нам потрібно спробувати з’єднати водним шляхом, наприклад, Балтійське і Чорне моря. Це абсолютно реально. Сорок водних шляхів (Е-40), про які потрібно домовитися з Білоруссю і з Польщею. Для цього нам потрібно вибудовувати конструктивні відносини. і ми вже почали це робити», – заявив голова уряду.

Ідея про створення водного шляху від Балтійського до Чорного моря через річки Вісла, Західний Буг, Прип’ять і Дніпро (проект Е-40) з’явилась у 2014 році, коли з ініціативи та за фінансової підтримки Європейського союзу була створена транскордонна комісія з представників Польщі, Республіки Білорусь і України, яка займається цим питанням.

Наявність водного шляху між Чорним та Балтійським морями суттєво здешевить перевезення товарів, оскільки річкові перевезення вважаються одними з найбільш вигідних з точки зору собівартості. Водночас цей проект активно критикують екологи. По-перше, на деяких ділянках доведеться поглиблювати дно річок. По-друге, річкові перевезення несуть ризик забруднення води. В Україні це в першу чергу стосується річки Прип’ять.

Нагадаємо, що кілька днів тому у Верховній Раді розповіли, на скільки може подешевшати газ для населення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?