Google присвятив дудл малюнкам у печері Шове. В чому їхня цінність
Категорія
Культура
Дата публікації

Google присвятив дудл малюнкам у печері Шове. В чому їхня цінність

Google присвятив дудл малюнкам у печері Шове. В чому їхня цінність
Джерело:  online.ua

Компанія Google присвятила свій новий дудл наскельному живопису стародавніх людей у печері Шове. Тисячі років тому вони розмалювали грот на півдні сучасної Франції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сервіси корпорації та наукові джерела.

Археологи та інші фахівці по-різному оцінюють вік малюнків, знайдених у печері під містечком Валлон-Пон-д'Арк. Показники коливаються між 33 та 30 тисячами років. Творців цього живопису відносять до пізнього палеоліту.

Новітні аналізи 2020 року довели, що найстаріший малюнок зробили близько 36 тисяч років тому.

Печера вкрай цінна знахідка для вивчення відповідного етапу людської культури. Доступ до неї обмежений, бо зміна вологості повітря у приміщенні може зруйнувати пам'ятку. Лише окремі археологи можуть отримати дозвіл на короткотривалий вхід до грота.

Тривалий час після льодовикового періоду вхід у печеру був завалений фрагментом скелі. Її уперше відвідав фахівець Жан-Марі Шове 18 грудня 1994 року.

Стародавні мешканці Франції зобразили стіни гроту образами печерних левів, волохатих носорогів, тарпанів — це типові "жителі" льодовикового періоду. Також окрім них присутні зображення гієн та сов.

У печері під час дослідження виявили надзвичайну кількість ведмежих кісток, однак причини такого скупчення залишаються нез'ясованими. Одна з гіпотез стверджує, що людські пращури сповідали культ цієї тварини.

Вивчення "авторства" малюнків показало, що здебільшого їх робили дорослі жінки, чоловіки й діти також відзначилися, однак у менших масштабах.

Печера зберігає безліч ознак людського помешкання — там знайшли сліди осередків полум'я, кіптяву від факелів та навіть сліди, як передбачається, 8-річної дитини.

Як повідомляв ONLINE.UA, група німецьких палеонтологів знайшла скам’янілості невідомого раніше різновиду динозаврів. Цей ящур мешкав на території сучасної Південної Америки та був розміром з курку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?