Google випустив ювілейний дудл до 25-річчя антарктичної станції "Академік Вернадський"
Категорія
Культура
Дата публікації

Google випустив ювілейний дудл до 25-річчя антарктичної станції "Академік Вернадський"

Google випустив ювілейний дудл до 25-річчя антарктичної станції "Академік Вернадський"
Джерело:  online.ua

"Академік Вернадський" - єдина українська антарктична станція, яку Велика Британія передала Україні 6 лютого 1996 року. Станцію назвали "Академік Вернадський" в честь одного із засновників і першого президента Академії наук України Володимира Вернадського, Британська Антарктична служба називала її "Фарадей". Станція розташована на острові Галіндез, в 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона працює постійно і є метеорологічною та географічною обсерваторією. 6 лютого 2021 року станція "Академік Вернадський" відзначає 25-річний ювілей, якому присвятив святковий дудл Google - на ньому зображена антарктична станція з українським прапором, а поруч з нею грають пінгвіни, передає ONLINE.UA.

 Станції Академік Вернадський 25 років - Google дудл

Національний антарктичний науковий центр в переддень 25-річного ювілею станції "Академік Вернадський" поділився зворушливими спогадами. Вчені розповіли, що першу українську антарктичну експедицію збирали "усім миром", оскільки в кризові 90-ті роки, коли середня зарплата становила приблизно 10 доларів, основною проблемою був брак коштів. Та й британці, як кажуть в НАНЦ, залишили українським полярникам багато всього необхідного для життя в крижаній ізоляції - термобілизну, спеціальне взуття, ліки, побутову хімію, засоби гігієни, знаряддя праці, продукти та напої, верстати, телевізор, музичний центр тощо .

"Жодного вільного квадратного метра на горищах. Аварійний склад був оснащується одягом та інвентарем. Продуктів і напоїв, крім, звичайно, свіжих овочів і фруктів, вистачило б, мабуть, ще на рік", - згадує радист 1 УАЕ Роман Братчик.

Антарктичне літо 1996. Р.Братчик, В. Павлик, П. Крушеницький на о. Барселот (фото - facebook.com/AntarcticCenter)

Керівник першої української експедиції на станцію "Академік Вернадський" також розповів, що англійці не відразу вирішили передати станцію Україні і довго придивлялися до українських фахівців. На цей об'єкт претендувала ще Південна Корея, але в Британії прийняли рішення на користь України, оскільки оцінили професіоналізм українських полярників вище ніж корейців.

Важливо відзначити, що всього кілька десятків країн в світі мають постійно діючі станції в Антарктиді. На станції "Академік Вернадський" цілий рік перебувають понад 10 полярників. Зараз на станції знаходиться 26-я експедиція, яка відправилася туди в кінці січня і пробуде там до весни 2022 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Антарктиді поблизу української станції "Академік Вернадський" відколовся величезний шматок льодовика.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?