Готовий нести відповідальність - Зеленський опинився в епіцентрі нового скандалу
Категорія
Україна
Дата публікації

Готовий нести відповідальність - Зеленський опинився в епіцентрі нового скандалу

Готовий нести відповідальність - Зеленський опинився в епіцентрі нового скандалу
Джерело:  online.ua

Глава держави Володимир Зеленський опинився в епіцентрі чергового резонансного скандалу. Після того, як Національне агентство з питань запобігання корупції почало перевірку декларацій чиновників, український президент зізнався, що допустив порушення і в минулому році не задекларував зміни в майновому стані. Йдеться про покупку і продаж облігацій внутрішньої держпозики. Зеленський особисто повідомив НАЗК про ситуацію і заявив, що готовий понести відповідальність за порушення закону. Як відомо, НАЗК виписало Зеленському два адміністративних протоколи за несвоєчасну подачу повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Матеріали обіцяють передати до суду. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ОПУ і пресслужбу НАЗК.

Зеленський уточнив, що в 2019 році його сім'я отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на загальну суму 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн. Відповідно, вартість цих облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів. А згідно із законодавством, Зеленський повинен був подати до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів з моменту покупки і продажу ОВДП. Однак до реєстру не надходили такі повідомлення.

"Всі громадяни України є рівними перед законом, і я готовий нести відповідальність за порушення у відповідності до чинного законодавства", - пояснив свою позицію глава держави.

Напередодні глава НАЗК Олександр Новиков склав і вручив Зеленському два протоколи у зв'язку з адміністративними порушеннями за статтею 172-6 КпАП. Відповідні матеріали будуть передані до суду. У НАПКА підтвердили, що президент особисто повідомив про факт порушення. У той же час президента України не можна притягнути до відповідальності під час перебування його на посаді.

Нагадаємо, це не перше порушення закону України Зеленським за останній час. Минулого місяця скандал виник через порушення Зеленським карантину під час візиту українського лідера і інших чиновників до Хмельницького. Після появи в соцмережах фото, на яких Зеленський п'є каву в одному з закладів в оточенні чиновників, серед яких був і головний санітарний лікар Віктор Ляшко, українці звернули увагу на те, що всі присутні були без захисних масок або респіраторів, а отже - вони нахабно проігнорували карантин. Крім того, не забули уважні користувачі мережі і про те, що заклади громадського харчування дозволили обслуговувати клієнтів в залах тільки з 5 червня, а до цієї дати кафе зобов'язані були продавати каву тільки з собою на винос і працювати тільки на відкритому повітрі.

Зеленський відразу визнав свою провину, але головний санітарний лікар Віктор Ляшко став стверджувати, що це був просто контроль і перевірка закладу. Незважаючи на це, поліція склала протокол про порушення правил карантину Зеленським, Ляшко, керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком, його першим заступником Сергієм Трофімова та інших чиновників, які пили каву в кафе Хмельницького разом з президентом. Сума передбачуваного штрафу для Зеленського досягає від 17 до 170 тисяч гривень, такий обсяг пов'язаний з тим, що він - чиновник. Також притягується до відповідальності власник кафе, порушив правила карантину.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський вирішив заплатити штраф за порушення карантину незалежно від рішення суду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?