Готуйтеся: експерти прогнозують нову економічну кризу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Готуйтеся: експерти прогнозують нову економічну кризу

Готуйтеся: експерти прогнозують нову економічну кризу
Джерело:  24 канал

Експерти нагадують, що остання світова економічна криза відбулась у 2007-2008 роках і серйозно вдарила по Україні. Оскільки світова економіка працює циклічно, варто готуватися до нового спаду, який не може не зачепити Україну, передає ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

Фахівці поки що заспокоюють українців, адже економічна криза – це нормально, її не варто боятися, це передбачуване явище, до якого необхідно бути готовим.

"Державні фінансисти готуються до кризи на підставі даних попереднього спаду. Так як генерали готуються до майбутніх війн, використовуючи досвід попередніх. Україна, безумовно, відчує негативно на собі економічну кризу, оскільки ми дуже залежні від світових цін на сировину, енергоресурси, агропродукцію, а вони впадуть, коли криза настане", – каже економіст Тарас Козак.

Варто зазначити, що проблема України полягає в тому, що її економіка дуже залежить від експорту. На це звертає увагу директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

"Половину ВВП ми отримуємо за рахунок експорту. 30% експорту – це сировинні товари з низьким рівнем доданої вартості. Ці товари найбільш вразливі з точки зору зменшення попиту на них. Якщо буде відбуватися світова економічна криза, то українська економіка це відчує", – пояснює він.

За словами експертів, основними причинами початку нової кризи можуть стати уповільнення темпів економічного зростання, яке спостерігається в світі в останні роки, і подальше напруження в торгівельних війнах за участі США, ЄС і Китаю. Всередині Європейського союзу також триває війна через Брекзіт. Цього разу і Україна може стати причиною початку економічної кризи у світлі скандалу, пов’язаного з телефонною розмовою Трампа і Зеленського. Крім того, спричинити кризу можуть зараз і військові конфлікти у світі.

Найкращим способом пережити кризу є "накопичення жирку", каже Тарас Козак.

"Використання "плодів" успішних в економічному плані років може стати чудовим засобом пережити кризу. Проте Україна такого "жирку" не має. Але деякі речі все-таки зроблені: з 2015 року наші золотовалютні запаси збільшились з $5 млрд до $22 млрд, а борг потроху трансформується у гривневий, що теж важливо", – каже він.

Варто зазначити, що в України зараз склались хороші стосунки з міжнародними фінансовими організаціями, хоча їх ще може зіпсувати наступна угода з МВФ – вона поки на паузі через ситуацію навколо Приватбанку, націоналізацію якого прагнуть оскаржити колишні власники.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Гончарук назвав терміни підписання угоди за новим кредитом з МВФ. Український прем’єр розраховує, що угоду за новою програмою кредитування в розмірі 5-6 млрд доларів з МВФ вдасться укласти до кінця року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?