Готуються до масштабної війни: розкриті деталі нової військової доктрини Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Готуються до масштабної війни: розкриті деталі нової військової доктрини Росії

Готуються до масштабної війни: розкриті деталі нової військової доктрини Росії
Джерело:  online.ua

У Москві була представлена нова військова доктрина Росії, в якій йдеться про підготовку до масштабної війні. У документі присутня термінологія про дії Росії в розпал "холодної війни", а США і їх союзники іменуються "агресорами", нібито готовими віроломно напасти в будь-який момент.

Нову військову доктрину Росії представив начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов на засіданні Академії військових наук, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Новую газету".

"Ми повинні всіма силами забезпечити технічну, технологічну, організаційну перевагу над будь-яким потенційним противником", - наводить джерело слова Герасимова.

Військовий оглядач Павло Фельгенгауер, коментуючи нову військову доктрину РФ, вказав, що вона подібна до доктрини Герасимова 2013 року, в якій йшлося про війни майбутнього. Фельгенгауер нагадав, що та доповідь начальника Генштабу РФ була надрукований і через рік-другий стала знаменитою на Заході як "доктрина Герасимова" про так звану "гібридну війну" після успішної спеціально-армійської операції по приєднанню Криму, війни в Донбасі та інших драматичних подій "русской весни".

У статті джерела згадується, що в попередній доповіді Герасимова говорилося про "асиметричні дії", про використання як військових, так і невійськових інформаційних методів дестабілізації супротивника, а в новій "доктрині Герасимова" 2019 року змінився тон викладу: в офіційні документи повернулася термінологія "часів розпалу "холодної війни".

У доктрині також заявляється нібито про нову стратегію Пентагону "Троянський кінь": "використовуючи протестний потенціал "п'ятої колони", США дестабілізують обстановку, наприклад в РФ, і одночасно завдають ударів високоточною зброєю "по найбільш важливим об'єктам"".

"Зрозуміло, що тепер громадянські протести і взагалі будь-яке невдоволення можна при бажанні кваліфікувати як зраду і змову з агресором, як це і було завжди при радянській владі. Очевидно, що порівняно помірна колишня "доктрина Герасимова", з її акцентом на гібридні дії, більше не годиться. Звичайно, всякі "асиметричні, політичні, економічні, інформаційні та інші невійськові заходи" залишаються в арсеналі, але головний зміст військової стратегії "складають питання підготовки до війни та її ведення Збройними силами", - від ечает експерт.

Автор підкреслює, що мова в новій доктрині йде саме про масштабну війну, а слова Герасимова про "перевагу над будь-яким потенційним противником" експерт трактує як мету ВС РФ перевершувати об'єднані сили решти людства.

"Нова доктрина "Герасимов 2.0" істотно скоригована в бік посилення в порівнянні з "доктриною Герасимова" зразка 13-го року, а Генштаб, як за часів холодної війни, в обгрунтування нестримної мілітаризації Росії вигадує або в десятки разів перебільшує зовнішні загрози. Кінцевий результат нової спроби домогтися переваги "над будь-яким потенційним противником" буде, напевно, настільки ж плачевний, що і в 1991 році", - підсумовує експерт, зазначаючи, що саме до такої мети прагнув радянський Генштаб, однак СРСР розвалився в 1991 році.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що політологи зробили новий прогноз щодо дій Путіна в Європі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?