Група Нафтогаз різко відреагувала на звільнення Коболєва
Категорія
Політика
Дата публікації

Група Нафтогаз різко відреагувала на звільнення Коболєва

Група Нафтогаз різко відреагувала на звільнення Коболєва
Джерело:  online.ua

В "Нафтогаз України" відреагували на звільнення Андрія Коболєва з поста керівника. В офіційній заяві компанії публічно назвали рішення Кабміну "юридичною маніпуляцією" і свідченням переходу до "практики ручного управління державними підприємствами".

Джерело: заява "Нафтогазу" в Facebook

У компанії не згодні з рішенням уряду і стверджують, що не дивлячись на збитки в розмірі 19 млрд гривень, показані в річному звіті, компанія забезпечила 141 млрд грн надходжень до держбюджету в 2020 році, що становить 13% доходів країни за минулий рік.

"Прийняте Кабінетом Міністрів України рішення є юридичним маніпуляцією. Спосіб, яким сьогодні було прийнято серія рішень щодо органів управління Нафтогазу, демонструє повернення до практики ручного управління державними підприємствами", - йдеться в заяві компанії.

Також в НАК підкреслили, що подання пропозицій про призначення або звільнення голови правління компанії разом з відповідним рішенням наглядової ради належать до виключної компетенції наглядової ради і не можуть бути передані на рівень загальних зборів акціонерів.

"Такі дії Кабміну є сигналом всім державним підприємствам: робота в інтересах бюджету і народу України, а не в інтересах окремих політичних сил, буде каратися. Крім того, це чіткий сигнал інвесторам в цінні папери українських емітентів: умови роботи державних підприємств України непередбачувані і можуть бути змінені в залежності від політичної доцільності ", - додали в Нафтогазі.

Коболєва звільнили з посади голови Нафтогазу - що відомо

  • 28 квітня Кабмін звільнив Андрія Коболєва з поста глави НАК "Нафтогаз України" - на його місце призначили в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, він був виконавчим директором компанії до призначення в.о. глави Міненерго.

  • Офіційною причиною звільнення Коболєва Кабмін назвав його незадовільну роботу. Як пояснили в уряді, в 2020 році збиток групи компаній "Нафтогаз" склав 19 млрд гривень, тоді як фінансовий план компанії передбачав отримання 11,5 млрд гривень прибутку.

  • Сам Коболєв заявив, що про своє звільнення дізнався з новин. Він стверджує, що заяву не писав.

  • Коболєв очолював "Нафтогаз" з березня 2014 року. У березні минулого року Кабмін підтримав пропозицію наглядової ради Нафтогазу продовжити повноваження Коболєва на чотири роки - до 22 березня 2024 року.

  • Вітренко ще в лютому пропонував прем'єр-міністру Денису Шмигаль звільнити Коболєва з посади голови НАК "Нафтогаз України" і розірвати контракти з усіма членами наглядової ради компанії за невиконання показників з видобутку газу в 2020 році та плани скорочувати видобуток. Шмигаль говорив, що для цього немає підстав.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?