Гучний скандал в НБУ з перерозподілом повноважень набирає обертів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Гучний скандал в НБУ з перерозподілом повноважень набирає обертів

Гучний скандал в НБУ з перерозподілом повноважень набирає обертів
Джерело:  online.ua

Скандал з позбавленням більшої частини повноважень першу заступницю голови НБУ Катерини Рожкової набирає обертів. Вона не згодна з цим рішенням, так як воно несе велику загрозу насамперед незалежності Національного банку України, принципи трансформації якого проводилися з урахуванням вимог МВФ. Членкиня правління НБУ стурбована тим, що тепер в прямому підпорядкуванні керівника Центробанку Кирила Шевченка будуть 15 підрозділів, а це майже половина структурних одиниць НБУ, в тому числі він буде здійснювати і контроль з регулювання банківської сфери. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пост Рожкової в соцмережі.

"Ми з Дмитром Сологубом не підтримали це рішення. Чому? По-перше, такий підхід не відповідає найкращим світовим практикам. По-друге, таке рішення руйнує колегіальність і створює загрози для прийняття Національним банком по-справжньому неупереджених рішень. І нарешті, це не відповідає принципам незалежності, які були закладені в основу трансформації Національного банку в 2014-2015 роках. Нагадаю, ця трансформація проводилася з урахуванням вимог МВФ ", - прокоментувала рішення Шевченко Рожкова.

Вона вважає, що в гонитві за інноваціями нове керівництво НБУ не враховує світові практики, але хоче зробити щось абсолютно нове і нетрадиційне. Рожкова не вірить, що проведений перерозподіл повноважень в Нацбанку України сподобається міжнародним економічним партнерам нашої країни.

Нагадаємо, 2 жовтня Рада Національного банку оголосила заступниці голови НБУ Катерині Рожкової і Дмитру Сологубу догани "за порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ, порушення вимог КЗпП України". Голова центробанку Кирило Шевченко пояснив оголошення доган тим, що Рожкова і Сологуб порушили "політику єдиного голосу" в публічних виступах. У Раді НБУ підкреслили, що догани зроблені в чисто "виховних цілях".

21 жовтня стало відомо, що на засіданні правління Національного банку вирішили позбавити більшої частини повноважень Рожкову. Більшість її повноважень перейшли до глави НБУ Кирилу Шевченко. Також в НБУ внесли зміни в розподіл вертикалей підпорядкування за членами правління Нацбанку. У НБУ з'явилася нова вертикаль - "Регулювання фінансового сектора". До неї віднесли Департамент методології регулювання діяльності банків, Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, Управління захисту прав споживачів фінансових послуг та Департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України. Керівництво та контроль за діяльністю підрозділів цієї вертикалі тепер буде здійснювати Рожкова.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський повідомив, що офіційний Київ уже виконав всі вимоги Міжнародного валютного фонду для отримання чергового траншу кредитної допомоги, проте виникли нові серйозні проблеми. За словами українського лідера, є люди, які роблять все можливе, щоб заблокувати отримання фінансової допомоги для України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?