Хімічна атака в Сирії: Асад застосував бомби радянського виробництва - правозахисники
Категорія
Світ
Дата публікації

Хімічна атака в Сирії: Асад застосував бомби радянського виробництва - правозахисники

Хімічна атака в Сирії: Асад застосував бомби радянського виробництва - правозахисники
Джерело:  online.ua

Правозахисники із організації Human Rights Watch (HRW) зробили висновки, що під час хімічної атаки на місті Хан-Шейхун в провінції Ідліб 4 квітня було застосовано бомби із зарядом газу зарин радянського виробництва.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт організації.

Читайте також: Хімічна атака в Сирії: французька розвідка підтвердила причетність Асада
Автори доповіді спростовують заяви Москви та Дамаска про те, що причиною загибелі 92 осіб від отруєння зарином у провінції Ідліб могло стати потрапляння бомби в склад із токсичними речовинами.
У матеріалі йдеться, що фотографії і відеозаписи, зроблені в Хан-Шейхуні, свідчать про те, що там, імовірно, були використані авіаційні бомби радянського виробництва, які спеціально створили для доставки зарину. Йдеться про бомби ХАБ-250 або ХАБ-500. На уламках, які було знайдено на вулицях міста, видно зелене маркування, яка наносили саме на подібні боєприпаси.

Схожі на ХАБ-250 та інші уламки бомби виявили місцеві жителі у воронці.

HRW також стверджує, що з грудня 2016 року сирійська армія як мінімум чотири рази використовувала авіабомби з отруйними речовинами, а також розпорошувала гази з вертольотів.

Нагадаємо, 4 квітня в результаті хімічної атаки в сирійському місті Хан-Шейхун загинуло більше 80 людей, серед них більше десяти дітей. Встановлено, що речовиною, якої отруїлись десятки людей, був газ зарин.

Під час засідання у Нью-Йорку Росія заблокувала ухвалення проекту резолюції Радбезу ООН, який засуджує використання хімічної зброї в сирійському місті Хан-Шейхун.

При цьому згодом стало відомо, що  розвідка США перехопила розмови представників збройних сил Сирії і експертів з хімічної зброї про підготовку до газової атаки з використанням зарину в сирійському Ідлібі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?