«Хоче знову патріарший куколь»: у ПЦУ накинулися зі звинуваченнями на Філарета
Категорія
Україна
Дата публікації

«Хоче знову патріарший куколь»: у ПЦУ накинулися зі звинуваченнями на Філарета

«Хоче знову патріарший куколь»: у ПЦУ накинулися зі звинуваченнями на Філарета
Джерело:  24 канал

Під час проведення Синоду Православної церкви України 24 червня лунали кілька пропозицій щодо варіантів покарання почесного патріарха Філарета. Про це журналістам розповів керуючий Львівською єпархією та довічний член Синоду ПЦУ митрополит Макарій, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « 24 канал ».

За словами Макарія, покарання Філарету могло бути і гірше. Однак деякі члени синоду висловилися проти цього, враховуючи його поважний вік та минулі старання для створення Помісної церкви.

«Хоч зараз Філарет її критикує, і каже, що то не Українська церква, а церква Константинополя. Це дуже прикро… Знаєте, деколи людина освічена, з практикою, але з нею щось починає робитися», – розповів митрополит Макарій.

Архієрей додав, що у 1992 році Російська церква наклала на Філарета анафему зробивши його героєм в Україні, тому він гадає, що зараз ця історія про розкол з ним знову повториться.

«Тоді він міг приєднатися до УАПЦ, і не було би Київського патріархату, розколу (в українській церкві), а була б одна церква. І було би менше Російської церкви в Україні. А він зробив розкол, бо хотів патріарший куколь. А тепер не хоче його зняти, а хоче керувати і знову веде до розколу церкви», – заявив митрополит.

Щодо того, які варіанти покарання для Філарета пропонувалися на засіданні Синоду, митрополит Макарій розповів, що почесного патріарха пропонували вивести зі штату чи навіть виключити з ПЦУ. Врешті спільно дійшли до згоди, що Філарета треба позбавити керування Київською єпархією.

Відповідаючи на питання, як ставлять інші архієреї ПЦУ на сьогоднішні вчинки Філарета, митрополит Макарій заявив:

«Деякі архієреї казали мені, що вони б ніколи не повірили, якби хтось раніше їм сказав, що їм разом доведеться протистояти Філарету, бо він розвалює новостворену Помісну церкву».

Також митрополит Макарій наголосив, що на сьогодні більшість архієреїв підтримують Помісну церкву та новообраного предстоятеля – митрополита Єпіфанія, а не патріарха Філарета.

Нагадаємо, що кілька днів тому Філарет нарешті пояснив, чому виступає проти назви ПЦУ і Томосу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?