Хочемо платити прозоро: в Києві відбулася пресконференція представників медіа-індустрії
Категорія
Культура
Дата публікації

Хочемо платити прозоро: в Києві відбулася пресконференція представників медіа-індустрії

Хочемо платити прозоро: в Києві відбулася пресконференція представників медіа-індустрії
Джерело:  online.ua

24 січня за ініціативи авторської організації ГО "УААСП" у Києві відбулася пресконференція на тему "Перезапуск сфери зі збору та розподілу роялті за використання музики після прийняття закону України №5572". Її учасниками стали чимало відомих вітчизняних діячів культури.

Джерело: Фейсбук-сторінка "Українська Агенція з Авторських та Суміжних Прав"

В Києві відбулася пресконференція представників бізнес-індустрії

Під час пресконференції автори та представники українського бізнесу активно обговорювали гострі питання щодо міфів, що виникли навколо закону про роялті, який скасовує негативні наслідки попередніх конкурсів, перезапускає процедуру акредитації у сферах публічного виконання та публічного сповіщення музичних творів.

Фото — facebook.com/uacrr

Виконавча директорка Національної асоціації медіа Катерина Мяснікова розвіяла міф про те, що користувачі не хочуть платити гроші.

Нам потрібна зрозуміла ціна і спокій. Для нас дуже важливо, щоби система була прозорою і ми були впевнені, що сплачені нами гроші були справедливо розподілені та дійшли до авторів. І ми раді, що зараз є організації авторів, які прагнуть відкритого партнерства, - наголосила вона.

За її словами, наразі медіа-індустрія планує зосередитися на виплаті авторам винагороди у розмірі 3,5 млн гривень, про що був підписаний меморандум прямо під час пресконференції - наразі це головний план на поточний рік.

Варто звернути увагу на те, що до підписання меморандуму приєдналася представниця фестивалю Atlas Weekend, GR-менеджерка Мар’яна Мокринська. Як стверджує остання, організатори фестивалів готові сплачувати чесні роялті, але тим організаціям колективного управління, діяльність яких буде дійсно прозорою.

Віце-президент Авторської ради ГО "УААСП" та лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя поділився з присутніми значними досягненнями об’єднаної креативної індустрії з моменту проведення останньої пресконференції.

За його словами насамперед йдеться про ухвалення законопроєкту №5572 у другому читанні наприкінці 2021 року всупереч значному спротиву певних гравців ринку.

Фото — facebook.com/uacrr

Що важливо розуміти, ВРУ втретє підтримала Закон №5572. До запуску важливих і необхідних змін в сфері виплати роялті авторам залишився останній крок – підпис президента України Володимира Зеленського.

Ми, як учасники креативної індустрії, сподіваємося, що законопроект №5572 буде підписано Президентом найближчим часом, і процедуру перезапуску сфери буде розпочато. Відзначаємо вирішальну роль Мінекономіки в організації та проведенні нових прозорих конкурсів з акредитації у сфері публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів відповідно до букви Закону про ефективне управління від 2018 року. Представники об’єднаної креативної індустрії України, а також міжнародна спільнота, буде надзвичайно пильно слідкувати за процесом акредитації, – наголосив Валерій Харчишин, генеральний директор ГО "УААСП" і лідер гурту "Друга Ріка".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?