Хомчак озвучив НАТО ризики нападу Росії на Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

Хомчак озвучив НАТО ризики нападу Росії на Україну

Хомчак озвучив НАТО ризики нападу Росії на Україну
Джерело:  online.ua

Біля українських кордонів залишаються не менше 80 тисяч російських військових і значна кількість озброєння та військової техніки РФ, що дозволить Росії швидко наростити наступальні можливості угруповань своїх збройних сил для здійснення наступу на Україну. Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак на засіданні Військового комітету НАТО.

Джерело: Генштаб ЗСУ

Хомчак наголосив, що Росія не залишає спроб повернути Україну в сферу свого впливу. Він закликав НАТО сформувати системний і консолідований підхід до нейтралізації російських викликів і загроз у контексті обстановки, яка склалася на українському напрямку, оскільки Україна вже восьмий рік знаходиться на передовій боротьби з імперськими амбіціями Москви.

"Фактично кожен день приносить нам ознаки нової «холодної» війни. При цьому мова вже йде про потенційні конфлікти, які можуть виникнути не тільки на території Європи, але і в Арктиці, на Близькому Сході, Північній і Центральній Африці, Середземномор'ї і т.д . - усюди, де Росія демонструє агресивні амбіції і військову міць, провокує нестабільність і створює зони напруги ", - зазначив Хомчак.

Головнокомандувач ЗСУ звернув увагу комітету НАТО, що не дивлячись на заяву міністра оборони РФ про повернення військ в місця постійної дислокації, Росія продовжує утримувати близько 80 000 особового складу і значнуа кількість озброєння біля українських кордонів.

"Також продовжують перебувати в Азово-Чорноморському регіоні кораблі і катери, перекинуті на посилення російського угруповання з Північного флоту і Каспійської флотилії. За нашими оцінками, згадане дозволяє Росії швидко наростити наступальні можливості угруповань своїх збройних сил для здійснення наступальних дій проти України", - зазначив головнокомандувач Збройних Сил України.

Хомчак попередив, що для посилення політичного і військового тиску на Україну Росія також може використовувати територію та інфраструктуру інших держав. Крім того він звернув увагу на потенційну загрозу, яку представляє проведення запланованих на вересень спільних стратегічних навчань збройних сил Росії і Білорусі "Захід - 2021".

Військовий комітет НАТО підтримав Україну

Головний маршал авіації сер Стюарт Піч, голова Військового комітету НАТО і старший військовий радник Генерального секретаря після заяви Хомчака додав, що Росія продовжує свою модель агресивних дій по дестабілізації, включаючи постійне порушення українського суверенітету і територіальної цілісності і посилення на українському кордоні.

"Хоча ми спостерігали деяке скорочення чисельності російських військ поблизу кордону, там залишаються десятки тисяч військових, зі зброєю і технікою. Росія намагається ввести обмеження в Чорному морі, включаючи обмеженням доступу до Азовського моря через Керченську протоку", - підкреслив Піч.

Військові керівники збройних сил країн-НАТО також підтвердили свою повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і обговорили майбутню співпрацю в Чорному морі та навколо нього.

Відведення військ РФ від кордонів України - що відомо

Глава Міноборони РФ Сергій Шойгу доручив ще з 23 квітня почати відведення військ, які зараз знаходяться біля кордонів з Україною і в включеному Криму, але поки підтверджень цьому немає. У НАТО, США та ЄС при цьому не вірять Путіну і попереджають, що Росія в найкоротші терміни може перейти в режим наступу і вторгнення в Україну.

Пентагон також застерігає від оптимізму. В оборонному відомстві США вважають, що російське військове керівництво насправді могло не відвести або відвести лише частково свої підрозділи та зброю від українських державних кордонів, і відзначають, що Путін не той, хто відступає.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?