Хорватія відмовилася навчати українських військових в рамках місії ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Хорватія відмовилася навчати українських військових в рамках місії ЄС

Хорватія відмовилася навчати українських військових в рамках місії ЄС
Джерело:  online.ua

Президент Хорватії Зоран Міланович заблокував участь хорватських військових у навчальній місії Євросоюзу для України.

Джерело: Vecernji List

Хорватія не тренуватиме українських військових у рамкам місії ЄС

Президент Республіки Хорватія Зоран Міланович відмовився дати попередню згоду на участь військовослужбовців Збройних сил Республіки Хорватія в місії ЄС, яка організовує підготовку та навчання українських військових, - повідомляє видання.

Міланович пояснює це тим, що обставини участі військових Хорватії у цій місії є незрозумілими та невиправданими.

Першу причину відмови він бачить у тому, що міністр оборони не уповноважений ініціювати запит щодо навчальної місії. Тому Міланович очікує, що уряд, можливо, парламент звернеться до нього, а не до Баножича (міністра оборони Хорватії Маріо Баножича — ред.).

Також, за словами президента Хорватії, у проєкті рішення конкретно не згадується ані діяльність, яку хорватські військовослужбовці здійснювали б за кордоном, ані дії чи діяльність, яку військовослужбовці ЗСУ здійснювали б на території Республіки Хорватія.

Третя причина полягає в тому, що Україна формально не значиться як союзник Республіки Хорватія, чиї війська можуть проходити та приїжджати на навчання в Республіку Хорватію, як це зазначено в Конституції та законах.

Тренувальна місія ЄС для українців

Тренувальна місія для українських військових є найбільшою на сьогодні військовою місією ЄС , очікується участь близько 20 країн, а рішення про створення тренувальної місії для 15 тисяч військових з України міністри закордонних справ ухвалили вже 17 жовтня.

Штаб-квартири місії знаходяться в Польщі та Німеччині, які й так проводять великі навчальні програми для українців. З країн, які не входять до ЄС, раніше навчання також організовувала Велика Британія.

Угорщина єдина не голосувала за це рішення, але утрималася, тому не братиме участі та не фінансуватиме місію. Австрія підтримуватиме місію, але не братиме в ній активної участі.

Чехія схвалила підготовку до 4000 українських військових до кінця 2023 року. Їх навчатимуть у Чехії на місячних курсах із максимум 800 учасників на кожному. Також мають бути залучені інструктори з ЄС, а Чехія залучить своїх 55 інструкторів.

Словенія також візьме участь у місії з кількома десятками інструкторів, яких мають відправити до Німеччини. Проте наразі планів навчання українських військових у Словенії немає.

Натомість міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що Іспанія зможе навчати 2400 українських військових щорічно.

Міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер також оголосила, що її країна братиме участь у місії, а бельгійська армія спеціалізується на розмінуванні на суші та на морі, але також готова проводити бойову підготовку.

Болгарія повідомила, що навчатиме чотири із загалом 60 українських підрозділів, у складі яких є медичний персонал. Очікується рішення парламенту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?