Польський генерал очолить українську військову навчальну місію Євросоюзу
Категорія
Світ
Дата публікації

Польський генерал очолить українську військову навчальну місію Євросоюзу

Польський генерал очолить українську військову навчальну місію Євросоюзу
Джерело:  online.ua

Польський генерал Пьотр Трітек був призначений командувачем місії Європейського Союзу з підготовки українських військ у Польщі. Наразі Трітек є командиром 11-ї бронетанкової кавалерійської дивізії, він служив в Іраку та Афганістані.

Джерело: RMF FM

Місію ЄС з тренування ЗСУ очолить поляк

Рішення щодо кандидатур було прийнято сьогодні Комітетом з питань політики та безпеки (COPS).

Місія сфокусується на підготовці особового складу, тренуванні з організації матеріально-технічного забезпечення, медичних закладів, а також підготовці української армії на випадок застосування біологічної, хімічної чи ядерної зброї.

Оперативне командування базуватиметься в Новій Дембі Підкарпатського воєводства. Другий оперативний штаб буде в Німеччині, але лише для місій у цій країні. У Брюсселі також буде команда  – більше адміністративного характеру.

Цей тристоронній зв'язок зумовлений тим, що Берлін спочатку не хотів погоджуватися, щоб Польща взяла на себе головне командування. Щоб припинити суперечку, було вирішено застосувати таку форму командування.

Місія підготовки українських військ була ідеєю Польщі ще до війни, але тоді Франція та Німеччина заблокували цю ініціативу, аргументуючи це тим, що Росію не варто дратувати.

На першій черзі буде близько 15 тис українських воїнів. Навчальна місія почнеться в листопаді.

Її бюджет становить 106 мільйонів євро на два роки. Більшість навчань проходитимуть у Польщі.

Україна чітко вказала, що це буде найкраще рішення з логістичних міркувань, — каже співрозмовник журналіста RMF FM.

Нагадаємо, що рішення про утворення Місії військової підтримки України (EUMAM Ukraine) було ухвалене 17 жовтня Радою ЄС.

Метою є забезпечення індивідуальної, колективної та спеціалізованої підготовки Збройних Сил України, а також координація та синхронізація діяльності країн ЄС на підтримку здійснення цієї підготовки.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?