Хто керуватиме Харковом після смерті Кернеса — відповідь експертів ОПОРИ
Категорія
Політика
Дата публікації

Хто керуватиме Харковом після смерті Кернеса — відповідь експертів ОПОРИ

Хто керуватиме Харковом після смерті Кернеса — відповідь експертів ОПОРИ
Джерело:  online.ua

Міське керівництво Харкова після смерті Геннадія Кернеса повинна вирішити, хто виконуватиме обов'язки мера. У Громадянській мережі ОПОРА вважають, що процес визначення нового мера може бути повільним, а його роботу фактично виконуватиме секретар міської ради. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на аналітика Олександра Клюжева та голову правління організації Ольгу Айвазовську у Facebook.

На думку аналітика, алгоритм дій наразі складається лише з двох пунктів:

  • міськрада повинна ухвалити рішення про взяття до відома факту смерті Кернеса, а його повноваження будуть припинені достроково;

  • Верховній Раді після необхідно ухвалити рішення щодо позачергових виборів мера, це роблять у перші 90 діб з моменту рішення про визнання смерті на місцевому рівні.

"Як засвідчують попередні випадки, до прикладу зі смертю Луцького міського голови у лютому 2017 р., на практиці процес може бути повільним. Це пов’язано із необхідністю отримання міською радою копії про смерть міського голови і потенційною можливістю затягування парламентом остаточного рішення", - підкреслив Клюжев.

Своєю чергою Айвазовська зауважила, що подібні процедури на рівні Ради не проводили жодного разу за кілька останніх років.

"Закон про місцеве самоврядування визначає, що в разі звільнення з посади міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради. Оголошення позачергових виборів — питання, яке лежить у площині відповідальності парламенту і може бути розтягнуто у часі на роки, що демонструвала неодноразова практика. Тому, доки функції міського голови є кому виконувати, і є консенсус місцевих еліт у цьому, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом", - резюмувала вона.

В.о. мера повинен звернутися у 15-добовий термін до парламенту з клопотанням щодо виборів.

Наразі секретарем харківської ради виступає Ігор Терехов, саме він виконував обов'язки Кернеса під час його лікування у німецькій клініці.

Як повідомляв ONLINE.UA, сьогодні вночі, 17 грудня, помер мер Харкова Геннадій Кернес. Про це повідомив його друг Павло Фукс та колишня дружина Оксана Гайсинська. Політик тривалий час лікувався від коронавірусу в Німеччині, однак медикам не вдалося врятувати його життя.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?