Хто отримав Нобелівську премію 2019: оголошені перші лауреати
Категорія
Культура
Дата публікації

Хто отримав Нобелівську премію 2019: оголошені перші лауреати

Хто отримав Нобелівську премію 2019: оголошені перші лауреати
Джерело:  online.ua

У понеділок, 7 жовтня, в Стокгольмі стартував Нобелівський тиждень. Перша премія була вручена вченим в галузі медицини і фізіології. Лауреатами премії стали Вільям Келін, Пітер Реткліф і Грегг Семенца - їм присудили перемогу за дослідження в області адаптації клітин до нестачі кисню. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт організаторів Нобелівської премії.

Відомо, що лауреати Нобелівської премії 2019 галузі медицини виявили механізм, який регулює активність генів у відповідь на різні рівні кисню. Про фундаментальне значення кисню знали давно, але тільки Келіну, Реткліфу і Семенцє вдалося зрозуміти, як клітини адаптуються до змін в постачанні киснем. Відкриття лауреатів Нобелівської премії 2019 мають величезне значення для фізіології. На його основі можна буде розробити нові революційні способи боротьби з раком, анемією та іншими захворюваннями.

Наступних лауреатів Нобелівської премії назвуть пізніше: 8 жовтня - з фізики, 9 жовтня - з хімії, 10 жовтня - з літератури (відразу двоє - за 2018 і 2019 роки), 14 жовтня - з економіки. Лауреата Нобелівської премії миру 2019 оголосять 11 жовтня в Осло.

Вручення Нобелівської премії 2019 відбудеться 10 грудня в Стокгольмі. Переможців нагородять золотими медалями з портретом Нобеля і дипломами. Також кожному лауреату належить грошова винагорода в розмірі дев'яти мільйонів крон (близько 900 тисяч доларів).

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Брюсселі відбулася офіційна церемонія вручення літературної премії ЄС за 2019 рік. У число лауреатів вперше потрапила українська письменниця. Нею стала Гаська Шиян, яка получила нагороду за книгу "За спиною".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?