Лауреаткою Літературної премії ЄС вперше стала українська письменниця
Категорія
Культура
Дата публікації

Лауреаткою Літературної премії ЄС вперше стала українська письменниця

Лауреаткою Літературної премії ЄС вперше стала українська письменниця
Джерело:  online.ua

У Брюсселі відбулася офіційна церемонія вручення літературної премії ЄС за 2019 рік. У число лауреатів вперше потрапила українська письменниця. Нею стала Гаська Шиян - вона отримала нагороду за книгу "За спиною". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт премії.

Крім української письменниці, Літературну премію ЄС отримали ще 13 авторів з Австрії, Фінляндії, Франції, Греції, Польщі, Ірландії, Литви, Великої Британії, Угорщини, Грузії, Італії, Румунії та Словаччини. Всі вони отримають грошову винагороду в розмірі 5 тисяч євро, а також підтримку з боку "Креативної Європи", спрямовану на переклад і міжнародну популяризацію їхніх творів. Слід зазначити, що Україна та Грузія в 2019 році були вперше запрошені для участі в Літературній премії ЄС, яка проходить в Брюсселі вже 11 років.

Додамо, що в книзі "За спиною" української письменниці Гаські Шиян розповідається про 27-річну українку, у якій змінилося життя, коли її хлопця призвали на війну. Ця війна наклала свій відбиток на кожен крок, погляд і дію дівчини, яка не могла змиритися з тим, що її коханої людини більше немає поруч. У книзі авторка відтворює дуже яскраві образи і емоції, які знайомі мільйонам українців.

"Всі ці образи приходять самі, просто з життя. Наприклад, у моєї подруги знайомий не повернувся з фронту, і це відбувалося прямо на очах. Взагалі, вся країна нині переживає етап посттравматичного синдрому. Мої доопрацювання - це спроба виплеснути ці емоції в слова, допомогти, зрозуміти, почути, хоча б таким чином зменшити цю напругу. Адже життя триває", - розповіла про свою книгу Шиян.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що український фільм про Донбас завоював приз на Венеціанському кінофестивалі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?