Хто у Верховній Раді зацікавлений в дострокових виборах: версія політолога
Категорія
Політика
Дата публікації

Хто у Верховній Раді зацікавлений в дострокових виборах: версія політолога

Хто у Верховній Раді зацікавлений в дострокових виборах: версія політолога
Джерело:  online.ua

Питання дострокових виборів в Верховну Раду розділило політичні сили України. Зараз серед них існує три групи: ті, що зацікавлені іти на вибори у липні; ті, які налаштовані лише на жовтень, та ті, хто займає нейтральну позицію. Кожна з цих сил має для цього свої причини, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook політолога Олесі Яхно-Белковській.

За словами експерта, Опозиційний блок демонструє явну зацікавленість в дострокових виборах. Такої ж позиції притримуються дві групи навколо Зеленського – група Портнова (в більшій мірі) та група Коломойського (в меншій мірі). Одіозний олігарх не надто впевнений в тому, що зможе повністю контролювати фракцію «Слуга народу», тому він робить ставку і на інші проекти – зокрема, на «Укроп». Але для цього Коломойському треба домогтися зниження прохідного бар’єру до 3%.

Для БПП прийнятні як дострокові вибори, так і вибори в жовтні. Якщо будуть призначені дострокові вибори, то партія Петра Порошенка може розраховувати на досить пристойний результат. Якщо ж вибори пройдуть наприкінці жовтня, то навіть при появі нових проектів та з урахуванням де-факто переходу Тимошенко у виконавчу владу, БПП «Солідарність» стане найбільшою опозиційною політичною силою проєвропейського спрямування.

Кардинально протилежна ситуація спостерігається у «Народному фронті». Зважаючи на низькі рейтинги, там мова йде або про нові проекти, або про участь в списках інших партій. І в цьому сенсі «Народний фронт», звичайно ж, не зацікавлений в дострокових виборах.

Володимиру Гройсману, який ще задовго до президентських виборів анонсував намір йти далі самостійно, у разі дострокових виборів, швидше за все, доведеться проситися в список іншої партії. Якщо ж вибори стануться в звичний термін, то можливо, він встигне розкрутити власний проект чи піде на об’єднання.

«Батьківщина», хоч й гарантовано проходить у Раду в разі дострокових виборів, все ж таки, не розглядає цей варіант як найбільш прийнятний. Тимошенко вже зараз бажає увійти у владу. Крім того, частину її виборців відібрав Зеленський у другому турі президентських виборів, і не факт, що вони до неї повернуться.

Політики, які отримали менше 5% в першому турі президентських виборів, навряд чи зацікавлені в дострокових виборах, резюмує Олеся Яхно-Белковська.

Нагадаємо, що радник новообраного президента Дмитро Разумков стверджує, що у питанні розпуску Верховної Ради Володимир Зеленський не буде йти на порушення закону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?