Хто зможе передбачити новий спалах пандемії коронавірусу — відповідь вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Хто зможе передбачити новий спалах пандемії коронавірусу — відповідь вчених

Хто зможе передбачити новий спалах пандемії коронавірусу — відповідь вчених
Джерело:  online.ua

За словами іноземних вчених, їм вдалося створити програму штучного інтелекту, яка мала б попередити людство про спалах нової пандемїі COVID-19. Вона отримала назву — система раннього виявлення аномалій (EWAD).

Джерело:  Science Alert

Що наразі відомо про систему EWAD

Науковці повідомляють, що програма уже встигла підтвердити свою ефективність, оскільки під час перевірки фактичних даних про поширення SARS-CoV-2 вона точно передбачила, які нові тривожні варіанти з'являться внаслідок мутацій вірусу.

З метою створення цієї системи вчені з Scripps Research і Північно-західного університету в США використовували машинне навчання.

У ньому чималі обсяги навчальних даних аналізували комп'ютери. За допомогою них розроблялися алгоритми, визначалися певні шаблони. Це дозволило зробити прогнози щодо того, як ці шаблони можуть діяти в майбутніх і невідомих сценаріях.

Фото — commons.wikimedia.org

Як насправді працює EWAD

За словами учених, штучний інтелект отримав інформацію про генетичні послідовності варіантів SARS-CoV-2 у міру поширення інфекції.

Окрім того, він аналізував дані про те, наскільки часто ці варіанти були, і про зареєстровану глобальну смертність від COVID-19.

Після цього програмне забезпечення змогло помітити генетичні зміни в міру адаптації вірусу, що зазвичай проявляється у зростанні рівня зараження та падінні рівня смертності.

Ми могли спостерігати, як ключові варіанти генів з’являються та стають все більш поширеними, оскільки рівень смертності також змінився, і все це відбувалося за тижні до того, як нові потенційні гени, що містять ці варіанти, були офіційно визначені Всесвітньою організацією охорони здоров'я", – каже Вільям Бальч, мікробіолог з Scripps Research.

Що важливо розуміти, згадана техніка має назву просторової коваріації – вона обробляє числа на наборі існуючих даних, щоб передбачити нові дані.

Як зазначають науковців, вона використовує не лише середні значення їх точок, але й зв'язки між ними.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?