Хвилі від виверження вулкану Тонга дійшли до України
Категорія
Україна
Дата публікації

Хвилі від виверження вулкану Тонга дійшли до України

Хвилі від виверження вулкану Тонга дійшли до України
Джерело:  online.ua

В Україні відчули виверження вулкану Тонга, що сталося 15 січня в Тихому океані. Наслідки побачили і почули в усьому світі.

Джерело: Фейсбук Харківського регіонального центру з гідрометеорології

Наслідки виверження вулкану Тонга для України

Метеорологи повідомили, що зафіксували «стрибки» атмосферного тиску на приватних метеостанціях Харківської області: у Харкові, Дергачах, Сахновщині та Вертіївці.

Чутливі датчики засікли стрибок щільності повітря (отже, і атмосферного тиску), що добре помітно на барограмах, - зазначили в центрі.

Відстань від вулкана Хунга-Тонга до Харківщини становить 18 тисяч кілометрів, отже, ударна хвиля поширювалася зі швидкістю близько 1100 км/год.

Зрозуміло, що людським організмом подібну подію ніяк не можна відчути через її слабку інтенсивність на такій далекій відстані, і якби в нашому розпорядженні не було таких чутливих приладів, то ніхто б і не знав про глобальний прояв наслідків виверження, - зазначили метеорологи.

Також фахівці додали, що ударні хвилі від виверження обігнули нашу планету двічі.

Варто зазначити, що настільки потужні геологічні процеси, наслідки яких відчуваються тією чи іншою мірою по всій планеті фіксуються не часто. Тому подія 15 січня якоюсь мірою носить унікальний характер і становить значний інтерес для вчених різних галузей: від фізиків до метеорологів, - підсумували в центрі.

Землетруси на території України

Нагадаємо, сьогодні також зафіксували поштовхи в Одеській області через землетрус в Румунії.

Джерело землетрусу знаходиться на території Румунії, в районі гір Вранча, 125 км від кордону з Україною, на глибині 138 км. Землетрус може відчуватись в окремих населених пунктах південно-західної частини Одеської області, проте не несе загрози для населення. - йдеться в повідомленні Головного центру спеціального контролю.

За інформацією сейсмологів, землетрус поширився на територію Одеської області (Ізмаїльський район), однак негативних наслідків внаслідок поштовхів не було зафіксовано.

Разом з тим звернень від громадян до рятувальників також не надходило.

Також нещодавно на Закарпатті два дні поспіль фіксували землетрус. 14 січня магнітуда підземних поштовхів склала 1,3 бала за шкалою Ріхтера, а днем раніше - 1,5.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?