Ідеально збережений скелет птерозавра вилучили у бразильських контрабандистів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Ідеально збережений скелет птерозавра вилучили у бразильських контрабандистів

Ідеально збережений скелет птерозавра вилучили у бразильських контрабандистів
Джерело:  online.ua

У місті Сан-Паоло, в гавані Сантос, бразильські поліцейські перехопили вантаж, підготовлений для контрабандного перенаправлення в інші країни. Серед безлічі незадекларованих предметів та інших скам’янілих решток, було також виявлено скелет доісторичного літаючого ящера у майже ідеальному стані.

Джерело: Plos One.

Скелетовані рештки птерозавра знаходились у шести вапнякових плитах та чотирьох великих квадратних пластинах, що містять більшість скелетних елементів та гребінь з м’яких тканин та двох менших прямокутних плит, які містять дрібні частини стародавньої рептилії. При з’єднанні ці плити ідеально зв’язують усі частини та кістки.

Цікаво, що рейд відбувся ще в 2013 році, але вчені досі вивчають вилучені в контрабандистів залишки.

Науковці вважають, що контрабандисти досить дбайливо віднеслись до розпилювання вапняку, що дозволило максимально добре зберегти скам’янілі рештки. Вони зауважують, що збережені елементи скелета демонструють, завдяки цьому, різний ступінь тафономічних спотворень.

Чим цікава знахідка?

Під час ретельного дослідження викопних решток, вчені дійшли висновку, що вони належать Tupandactylus navigans.

Частини скелету цього виду птерозаврів періодично знаходять в товщах раннього крейдового періоду (100-113 мільярдів років тому) у формації Крато на території Федеративної республіки Бразилія. Tupandactylus navigans можна досить легко відрізнити від інших, досліджених на цей час видів літаючих доісторичних ящерів, завдяки великому гребеню, який складався частково з кісткової, а частково з м`якої тканини. Станом на сьогодні, в роду Tupandactylus navigans науковці розмежовують два вида, котрі відрізняються гребнями різної форми та розмірів.

Більше дізнатись про знахідку і побачити, як його уявляють сучасні дослідники, можна в серіалі телекомпанії ВВС, знятому в 1999 році під назвою «Прогулянки з динозаврами». Цікаво, що, хоча серіал був випущений в 1999 році, вид Tapejara navigans не мав на той час формального опису і прийнятої нині назви аж до 2003 року.

Читайте також:

  • Науковці назвали дві рушійні сили еволюції.

  • Вчені планують створювати штучне життя на основі блокчейн-технології.

  • Науковці попередили, що невеликі виверження вулканів небезпечніші за потужні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?