Іди, поки не пізно - до Лукашенка звернулися з безкомпромісною вимогою
Категорія
Політика
Дата публікації

Іди, поки не пізно - до Лукашенка звернулися з безкомпромісною вимогою

Іди, поки не пізно - до Лукашенка звернулися з безкомпромісною вимогою

Білорусь вже п'ятий день протестує через офіційні підсумки президентських виборів, за якими президентом країни залишився Олександр Лукашенко. На масштабних акціях вже тисячі білорусів стали жертвами силовиків, яким наказано розігнати мітинги - людей жорстко б'ють, розганяють водометами і стріляють по ним гумовими кулями. Серед постраждалих є не тільки протестуючі, а й громадяни, які не приймають участі в мітингах. Ситуація вже настільки загострилася, що на сполох забили в Євросоюзі. Офіційний Брюссель закликає Лукашенка зупинить насильство над людьми в країні, в іншому випадку проти нього введуть санкції. Відреагувала на те, що відбувається, і відома білоруська письменниця, лауреатка Нобелівської премії з літератури 2015 року Світлана Алексієвич. Вона вважає, що Лукашенко оголосив війну народу і закликала його піти у відставку, поки не пізно. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"По-моєму, влада оголосила війну своєму народу. Я бачу, як на очах суспільство радикалізується. Тому що те, як поводиться ОМОН, ми навіть не могли собі уявити ... Ми бачили, як це відбувалося в інших країнах, але то, що у нас відбувається, коли стріляють в машину, де маленька дитина, і вона лежить вся в крові, коли вагітну жінку б'ють, затриманих душать колінами - як то, проти чого повстало темне населення Америки", - шокована Алексієвич.

Письменниця підкреслила, що в Білорусі просто хапають людей на вулиці і закривають в спортзалах без їжі і води.

"І найголовніше - люди абсолютно мирні. Сьогодні була акція солідарності жінок, які просили: ми хочемо знати правду про вибори, не вбивайте наших чоловіків. У них було тільки дві вимоги. Вони несли квіти, молилися біля Вічного вогню. А коли почали розходитися , коли їх стало трохи менше, на них напав ОМОН. Я навіть не кажу про те, що відбувається вночі. Це просто військові дії ...", - обурена письменниця.

Вона зазначила, що громадяни Білорусі впевнені, що Лукашенко програв вибори своїй головній опонентці Світлані Тихановській. Тому вона закликала його піти у відставку і не втягувати народ у громадянську війну.

"Я хотіла б сказати те ж, що красиво сказала журналіст Світлана Калінкіна:"Іди красиво! ..". Але вже не вийде, вже кров пролилася. Іди, поки не пізно, поки ти не кинув народ у жахливу безодню, в безодню громадянської війни! Іди! Ніхто не хоче Майдану, ніхто не хоче крові. Тільки ти хочеш влади. І це твоє бажання влади вимагає крові", - підкреслила Алексієвич.

Письменниця допустила, що ОМОН, який б'є білорусів і діє з "сатанинської люттю", міг був завезений в Білорусь з Росії, тому що не вірить в те, що білоруські силовики могли нападати і бити своїх людей.

"Тут майже нелюдська, сатанинська лють, з якою діє ОМОН у нас, - мені важко повірити, що це білоруський ОМОН. Мені здається, що білоруські хлопці не могли так бити своїх мам і сестер. Це якось нереально. У маленьких містечках, де всі один одного знають, ОМОН відмовляється бити людей. свої люди не хочуть бити своїх людей. А тут відбувається щось нереальне ...", - додала письменниця.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі почалися 9 серпня після оголошення ЦВК переможцем виборів Олександра Лукашенка. Силовики розганяють акції протесту за допомогою сльозогінного газу, водометів, гумових куль і світлошумових гранат. Були випадки нападу силовиків на випадкових перехожих. Затримано тисячі людей. У лікарнях Білорусі знаходяться сотні людей, які постраждали від силовиків - по словам медиків, вони в шоці від того, що відбувається в мирний час.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна закликала Лукашенка підготуватися до найгіршого. Офіційний Київ засудив насильство під час масових протестів у Білорусі і закликав команду білоруського лідера Олександра Лукашенка звільнити затриманих.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?