Інсайдери заговорили про ймовірне звільнення очільника НБУ Шевченка
Категорія
Економіка
Дата публікації

Інсайдери заговорили про ймовірне звільнення очільника НБУ Шевченка

Інсайдери заговорили про ймовірне звільнення очільника НБУ Шевченка
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського розглядає варіант звільнення Кирила Шевченка з посади очільника Національного банку, зокрема через провал переговорів з Міжнародним валютним фондом.

Джерела: "ЕП" з посиланням на інсайдерів в ОП та НБУ

Інсайдери назвали 4причина для відставки Шевченка

За словами анонімних джерел, перша причина - провал переговорів з МВФ. Попри те, що протягом останнього року голова НБУ доволі часто хизувався прогресом в перемовинах з Фондом та "фокусуванні на виконанні діючої програми", проте отримати черговий транш Україні так і не вдалось.

В ОП розуміють, що це просто слова, а реальних результатів досі немає.

Друга причина - плани керівника ОП Андрія Єрмака змінити очільника державного Ощадбанку Сергія Наумова та поставити на його місце "більш зрозумілого" менеджера. Цілком можливо, йдеться про ексглаву Ощадбанку Андрія Пишного.

"Третя причина для відставки Шевченка пов'язана з ліцензуванням банків. А саме – його намагання погодити продаж української "дочки" російського Сбербанку народному депутатові Андрієві Іванчуку та його бізнес-партнерам. За даними ЕП, офіційно документи про купівлю банку до НБУ ще не надходили, однак голова Нацбанку нібито має твердий намір погодити цю угоду. Четвертий аргумент не на користь Шевченка - "він не командний гравець". Принаймні для команди влади", - йдеться в повідомленні.

Як стверджують інсайдери в ОП, невдоволення спровокувало, зокрема, останнє рішення Нацбанку поступово згорнути програму довгострокових кредитів рефінансування.

"Левову частину цих кредитів, яких за рік було видано на суму близько 70 млрд грн, направили на фінансування програми Зеленського "Велике будівництво" (через кредити Укрексімбанку) та купівлю ОВДП (тобто, фінансування дефіциту державного бюджету). А нещодавно, Нацбанк пішов ще далі і підвищив облікову ставку з 7,5% до 8% річних збільшивши вартість кредитів рефінансування для банків", - пише видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?